- Düzce’nin ilk sinemaları, Gençlik Sineması, Lale Sineması ve Bayram Sineması ile tüm depremleri ayakta atlatan Belediye’nin meşhur Şehir Gazinosu Mehmet Altınsoylu’nun ustalığı ile inşa edildi.
- Sinemalarda olduğu gibi gazinonun içinde de görüntüyü engellememek için hiç direk kullanmayan Altınsoylu, sonradan ortadan kaldırılan bu tarihi eserlere 1950 -1960 yılları arasında inşaat ustalığıyla damgasını vurmuştu.
- Mehmet Kalfa diye bilinen büyük usta, Cedidiye Cami ve Gürcü Osman Cami gibi Düzce’nin belli başlı camilerini de inşa etmişti.
-----------------------------------
MEHMET ALTINSOYLU işe köy ilkokulları inşa etmekle başladı, ardından camiiler ve sinamalar yaptı.
Birinci sınıf İnşaat kalfası ve cami ustası olarak çalışan ve Düzce’nin tüm camilerinde emeği olan Mehmet Kalfa yani Mehmet Altınsoylu, şehrimize birçok eserler bırakmıştır.
Camilerin çoğu onun elinden geçtiği için ona, Düzce’nin Mimar Sinan’ı da denirdi.
Biraz daha geçmişe gidip yaptığı eserleri inceleyelim:
İşe köy ilkokullarının yapımı ile başlamış. 1940-1950 yılları arasında okul inşaatı alanında çalışmış. Daha sonra sinama inşaatlarıyla uğraşmış. Düzce’nin ilk sinemaları olan Gençlik Sineması, Lale Sineması ve Bayram Sineması'nı inşa etmiş. Bayram sineması bugün halen Durmazlar Düğün Salonu olarak kullanılmaktadır.Düzce’deki ilk bina ışıklandırma sistemini yapan kişi olarak da biliniyor..
Düzce’nin yaşadığı tüm depremleri ayakta atlatan ve yıkılmayan Belediye şehir Gazinosu da Mehmet Kalfa’nın eseridir. Bu binanın içinde görüntüyü bölüp engellememek için direkler kullanılmadan geniş direksiz ferah bir mekan inşa edilmiştir. Tüm bu çalışmaları 1950-1960 yılları arasında yapmıştır.
Düzce’nin yetiştirdiği büyük usta Mehmet Altınsoylu, Mersin Ataş Rafineri inşaatında üç yıl ,Çayırova Paşabahçe Cam Fabrikası inşaatında da bizzat çalışmıştır. (1960-1963)
Düzce'nin inşaatlarında bilinen diğer sağlam ustalık eserleri şunlardır:
Asar Camii, Gürcü Osman Camii, Kemal Kuru Camii, Deliköy Camii, Cedidiye Camii, Otopark Camii, Öztürk Palas Camii, Kervan camii.
Mehmet Altınsoylu, başka şehir ve ilçelerde de çalışmış Kocaali Camii ve sinaması (Adapazarı Karasu da), Tepeköy Camii (Akçakoca da) daha sonra da Zonguldak’ta çeşitli camiiler inşa etmiştir.
Nalbantoğlu Köyü'nde 1912 yılında doğan Düzcenin büyük ustası, 1985 yılında 73 yaşında vefat etti.
İlk eşi Zülfiye Hanım vefat ettikten sonra Firdevs hanımla evlendi ve 5 kız çocuğu oldu.
Evlatlarının adı: Şayeste Şen (1936), Nurhan Arıbaş(1943),Reyhan Aksay (1946), Ayşe Boztekin (1954), Müjgan Parmaksızoğlu ‘dur(1960).
Düzce Postası Gazetesi - 100 Ünlü Düzceli Araştırması - Aydın F. Maradit