07 Ocak 2020 tarihinde 7194 sayılı kanun ile artık tüm vergi mükellefleri 01/01/2020 tarihinden itibaren uygulanmak üzere indirilecek giderlerine bir kısıtlama getirildi.
Gelen bu değişikliği nasıl yazsam bilemedim.
Kiralanan binek otomobiller için uygulanacak aylık kira bedellerine uygulanacak gider kısıtlama uygulaması var kiralanan bu araç için yapılan giderlere uygulanacak gider kısıtlaması var gideri kısıtlarken, tabi ki aynı oranlarda indirim konusu yapılacak KDV’sinin de aynı oranda kısıtlandığını da ifade etmek gerekir.
Sadece kiralanan binek otomobiller için uygulanan bir gider kısıtlamasından da bahsetmiyor bu kanun. Ticari hayatın bir parçası olan binek otomobiller için de aynı gider kısıtlaması mevcut.
Bu gider kısıtlaması binek otomobillerin satın alma safhasından başlıyor. Satın alınan aracın değerinden başlayarak ödenen özel tüketim vergisinin değerine yine ödenen KDV sine kadar bir gider kısıtlamasından bahsediyor 7194 sayılı kanun.
Satın alınan binek otomobil için uygulanacak yıllık amortisman giderinde de gider kısıtlaması var yine binek otomobil için yapılan tüm giderler içinde bir gider kısıtlaması var.
Bu düzenlemeyi eleştirmek haddim değil gerekliliğini tartışmaya açmakta öyle değişik bir açıdan baktığımda evet 100.000,00 TL’lik binek araçta 700.000,00 TL’lik binek araçta araç ve giderleri de öyle kısıtlama gerek mi? Zaten alırken özel tüketim vergisi motorlu taşıt vergileri ödeniyor bu ödemelere kısıtlama gelmesi? Kafam karıştı zaten kazanç varsa binek araç alınır. Kazançta vergilendirildi ise binek araç alındığında neden kısıtlama gereği var nasıl bir sarmal bilemedim.
Biz mali müşavirler olarak üzerimize düşeni yaparız gider kısıtlanması gereken binek otomobiller için yapılan yasal düzenlemeyi uygularız sıkıntımız yok.
Ya vergi mükellefleri ticari faaliyetleri için kullandıkları binek otomobilleri için işletme için yıllık maliyet hesaplarının değiştiğinin vergi maliyetlerinde bir değişikliğin olduğunun farkında mı?
Saygılarımla.