AR-GE Merkezi incelemesi öncesi İl Müdürü Esra Uzun, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gülden Ak ve teknik personel Burhan Şahin eşliğinde, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca'yı makamında ziyaret etti.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce uygulanan proje ile İstanbul Kağıthane'de bulunan katlı otoparkın yaklaşık 30 metre altında -8. katında kurulan alan ile bitkisel üretim ve AR-GE merkezinde; özel LED bitki büyütme ışıkları ile topraksız ve hidroponik yetiştirme yöntemi kullanılarak, iklimden bağımsız, yüzde 95 su tasarrufu sağlanarak 12 ay boyunca bitki yetiştirilmesi sağlanıyor. Bitki büyütme ortamında otomasyon sistemi ve sensörler aracılığı ile pH, elektrik iletkenliği, sıcaklık, nem, karbondioksit gibi üretim parametreleri kontrol edilerek, bitkinin ihtiyaç duyduğu optimum şartlar sağlanarak üretim sağlanıyor.
Söz konusu hidroponik sistemlerde topraksız tarıma uygun bitkiler arasında, marul, nane, ıspanak, frenk soğanı, salatalık, domates, çilek, dereotu, kekik, biberiye, anason, dolmalık biber, su teresi, fasulye, karpuz ve kavun tercih ediliyor.
Gerçekleştirilen proje sayesinde üreticilerin dünyanın dört bir yanında uygulanan ve her geçen gün daha fazla kişi tarafından uygulamaya konulan üretim modeli ile bitkilerin bitki besin elementi ihtiyacının topraktan değil de su aracılığıyla karşılanmasına dayanan yeni bir sistem ile tarımda yeni üretim modellerini destekliyor.
Dikey Tarım Uygulama Merkezi ziyaretinde İl Müdürü Uzun'a İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hatice Yağmur, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ahmet Ülker, Kağıthane İlçe Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Dik ve Ziraat Mühendisi Hakan Aşan eşlik ederek “İstanbul Kapalı Dikey Tarım Uygulama ve AR-GE Merkezi" hakkında bilgi verdiler.
BİZİ SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZDAN TAKİP EDİN
İnstagram: @duzcepostasi
Twitter : @duzcepostasi1
Facebook: Düzce Postası
Youtube : Düzce Postası
Editör:
E. Kaan Dursun
Yorum Yap