- 3.06.2023 11:50
Sol kolundaki çeşitli meyvelerle dolu bir sepet ile bereketin ve zenginliğin simgesi olan Tykhe heykeli, kültürel ve tarihi zenginliklere sahip kentimizin gözbebeği Konuralp yerleşiminin vücut bulmuş halidir adeta….
En az, günümüzde İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nde sergilenen Tykhe heykeli gibi birbirinden kıymetli eserlerin bulunduğu coğrafyadır Konuralp…
Örneğin ülkemizde bilinen sekiz adet Orpheus Mozaiği’nin, bir tanesinin bulunduğu yerdir. Ya da Anadolu müzelerindeki sadece kırk adet Anadolu kökenli Roma Cumhuriyet Dönemi portrelerinden birisinin Konuralp’te bulunmuş olması gibi döneminin birer sanat eseri sayılacak kültürel değerlerin menşeidir Konuralp.
Ben bu yazımda birbirinden kıymetli, nadide kültür varlıklarının çıktığı Konuralp’ten iki adet “süvari” betimli adak stellerinden bahsedeceğim.
Adak stelleri, antik dünyada bir adağın gerçekleşmesi üzerine dikilen, üzerinde bazen yazıt bazen de çeşitli kabartmalar olan dikili taşlardır. Gittiğiniz hemen hemen çoğu antik kentte ya da müzelerde bu stellerle karşılaşabilirsiniz. Fakat bizim Konuralp’ten çıkan, bahsedeceğim bu iki adak stelleri biraz farklı.
İlk örneğimiz günümüzde Bolu Müzesi’nde sergilenmekte olan adak steli. Stelde sağ profilden bir at ve onun üzerinde bir süvari betimlemesi bulunmaktadır. Süvari, dikdörtgen bir kumaşın karşılıklı iki kenarının dikilmesiyle oluşan kısa bir kıyafet (khiton) ve bu kıyafetin üzerine pelerin (khylamys) giymiştir. Süvarinin pelerini arkaya doğru uçmuş durumda betimlenmiştir. Süvarinin üzerine bindiği at ise durağan olarak tasvir edilmiştir.
Süvari adak stellerimizin diğer bir örneği ise, Konuralp Müzesi’nde sergilenmektedir. Alınlıklı, yanlardan pilaster bezemeleriyle, tapınak havası verilmiş stelde at üzerine binmiş Dioskur kardeşler karşılıklı olarak, ortalarındaki kız kardeşleri olan Helena’ya doğru hareket eder vaziyette betimlenmişlerdir. Zeus’un delikanlıları, Atina’nın ezeli düşmanı olan Dor soyundan gelen Dioskur kardeşler, kardeşliğin ve birlik beraberliğin temsilidir.
Yukarıda Konuralp’te bulunmuş bu adak stellerinin farklı bir öneme sahip olduğundan söz etmiştim. Süvari betimlemesi Trakya Bölgesi’nde oldukça yaygındır. Thrak Atlısı olarak da adlandırılan bu eserlerin kentimizde de bulunmuş olması, bölgemiz tarihinde Thrak süvari kültününde var olduğunun bir göstergesidir.
Kültürel çeşitliliği ile nam salmış kentimizdeki bu zenginliğin uzun bir geçmişe sahip olduğu aşikardır.
Yorum Yap