Dr. Serkan ÖZKUL
Dr. Serkan ÖZKUL Gazete: Düzce Postası drserkanozkul@gmail.com Göğüs Cerrahı

Tarsus

  • 19.04.2023 10:19

Bu yazımda bayram vesilesi ile doğduğum şehir olan ve ziyarete geldiğim Tarsus ile ilgili önemli birkaç bilgi paylaşmak istedim. Tarsus ile ilgili anlatılması gereken en önemli konu, Türkiye'deki tek peygamber kabrinin bu şehirde olmasıdır. Binlerce yıl öncesinde Alanya'dan Antakya'ya uzanan Kilikya Bölgesinin başkentliğini yapan bu şehrin birçok ziyaretçisi olmuştur. Onlardan bir tanesi de bereket peygamberi olarak nitelenen Danyal peygamberdir.

Danyal peygamber, M.Ö. 605 yılında Kudüs’de doğmuştur. Rivayete göre; Babil Kralı II. Nabukadnaser (M.Ö.605-562) rüyasında İsrailoğullarından gelecek bir erkek çocuğun kendi tahtını sarsacağını öğrenince, İsrailoğullarından doğan tüm erkek çocukların öldürülmesini emretmesiyle, ailesi onu dağ başında bir mağarada büyütür. Gençlik çağına gelince de tekrar kavmi arasına karışır ve Yahudileri Babil esaretinden ilmi ve kehaneti ile kurtarır. Bereket dağıtan bir peygamber olarak anılır.

Başkenti Tarsus olan Kilikya Kralı Syenessis bir kıtlık döneminde, Danyal Peygamberi Tarsus’a davet eder, gelişiyle bolluk ve bereket gelir. Bunu gören halk Hz. Danyal’ın geri gitmesine izin vermez ve ölünceye kadar Tarsus’ta yaşar.

Hz. Ömer döneminde, İslam kuvvetleri komutanı Ebul Musa Eş-arı tarafından Tarsus fethedilir. Şehrin imarı sırasında bir sandukaya rastlanır ve sandukada cenazenin parmağında iki aslan arasında bulunan bir çocuk tasvirli yüzük bulunur. Yüzük, Hz. Ömer’e gönderilir ve üzerindeki iki aslan arasında bulunan çocuk tasvirinden, yüzüğün Danyal Peygamber’e ait olduğu kanaatine varılır. Zira bu yüzük üzerindeki tasvir, Peygamberin başından geçen olayın bir sembolü olarak betimlenmiştir. Hz. Ömer cenazenin çalınmamasını emreder. Komutan Ebul Musa’da mezarın çalınmaması için bulunduğu yerin daha derinine gömer ve yakınından geçen Berdan Çayının yönünü değiştirerek mezarın üzerinden akmasını sağlamıştır.

Tarsus Belediyesi tarafından camide, abdesthane yapmak için başlatılan hafriyat çalışmalarında kemerli bir yapının ortaya çıkması ile 2006 yılında Tarsus Müzesi tarafından Kurtarma Kazısı yapılmıştır.

 Kazı çalışmaları sonucunda, Roma Dönemine tarihlenen bir köprü, köprünün kuzeyinde 7. yüzyıla tarihlenen, dörtgen planlı, güneyde ve doğuda 2’şer pencere açıklığı bulunan ve manastır tonozlu kubbesi 13. yüzyıl’a tarihlenen bir türbe yapısı ile son cemaat bölümünde tonozlu mezarlar ortaya çıkarılmıştır. Türbenin doğu cephesinde bulunan blok taşın yüzeyinde yedi köşeli yıldız kabartması bulunmaktadır.

Bu bilgiler ışığında Mersin ve Adana bölgesine yolu düşenlerin, Tarsus'a uğrayıp böyle yoğun bir tarihin yolculuğuna çıkması gerektiğini bildirmek isterim.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Postası Gazetecilik Matbaacılık Ticaret Ltd. Şti. (www.duzcepostasi.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

E-Gazete

  • 29.09.2023

E-Gazete Arşivi

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız