Dünya Peyzaj Mimarlığı Ayı’nın; Amerikan Peyzaj Mimarları Derneği (ASLA) tarafından her yıl, Peyzaj Mimarlığı mesleğinin kurucusu olarak kabul edilen Frederick Law Olmsted’in doğduğu ay olan nisan ayında kutlandığını belirten Prof. Dr. Osman Uzun, bu önemli ay ile Peyzaj Mimarlığı mesleğinin tanınırlığının artırılmasının amaçlandığını ifade etti.
Dünyanın Birçok Ülkesinde Zengin İçerikli Kutlamalar Yapılıyor
Uluslararası Peyzaj Mimarları Federasyonu’nun da (IFLA) desteklediği bu etkinlik kapsamında gerek Amerika Birleşik Devletleri’nde, gerekse dünyanın birçok ülkesinde zengin içerikli kutlamalar yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Uzun, “26 Nisan 2022 aynı zamanda Peyzaj Mimarlığı mesleğinin ilk uygulayıcısı olan “Frederick Law Olmsted”'in 200. doğum gününe karşılık gelmektedir. Ülkemizde ise Olmsted gibi vefat eden bazı hocalarımızın, doğum gününü kutlamaktayız. Bu vesileyle mesleğin temellerini ülkemizde atan ve geliştiren öğretim üyelerimizi rahmetle anıyoruz.” şeklinde konuştu.
2022 Yılı Dünya Peyzaj Mimarlığı Ayı Teması: "Tüm Canlılar İçin Peyzaj”
2022 yılı için “Peyzaj mimarisi nedir? Peyzaj mimarlığı sizin için ne ifade ediyor?” soruları çerçevesinde, Dünya Peyzaj Mimarlığı Ayı etiketi konularak çekilen resimlerin sosyal medyada paylaşılarak mesleğin görünürlüğünün artırılmaya çalışıldığını dile getiren Uzun, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası’nın da "Yaşadığınız Her Yerde Biz Varız" sloganı ile yaşam konforumuzu oldukça azaltan iklim koşullarının yalnızca biz insanların değil, tüm varlıkların hayatlarını tehdit altına alması nedeniyle 2022 yılı Dünya Peyzaj Mimarlığı Ayı temasını; "Tüm Canlılar İçin Peyzaj" olarak belirlediğini sözlerine ekledi.
Peyzaj Mimarlarının, ekolojik sürdürülebilirliği, peyzajların kalitesini ve işleyişini sağlamak, kolektif hafızayı, mirası ve kültürü canlı tutmak için estetik ve bilimsel ilkeleri uygulayarak, doğal, kırsal ve kentsel çevreleri planlandıklarını, tasarladıklarını ve yönettiklerini belirten Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi, “Peyzaj Mimarları, diğer disiplinleri yönlendirerek, koordine ederek, iklim değişikliği ve ekosistemlerin istikrarı, sosyo-ekonomik iyileştirmeler, toplum sağlığı, refahı ile ilgili uyum ve azaltma gibi doğal ve kültürel ekosistemler arasındaki ilişkileri planlarlar ve yönetirler.” ifadelerini kullandı.
Düzce’de Eğitime Başlamasının 28. Yılında, Üniversitemizin İlk Akredite Bölümü Peyzaj Mimarlığı
Peyzajı farklı ekosistemlerin birleşiminden oluşan bir mozaik şeklinde nitelendiren Prof. Dr. Uzun, “Bu mozaikte insan ve doğa arasındaki etkileşimlerin dengeli bir şekilde yönetilmesinde Peyzaj Mimarlarına ihtiyaç bulunmaktadır. 1968 yılında Peyzaj Mimarlığı eğitiminin ülkemizde başlamasının 54. yılı, Düzce Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün Düzce’de eğitime başlamasının 28. yılında, Düzce Üniversitesi’nin ilk akredite olmuş bölümü olarak ilimizde, bölgemizde ve ülkemizde değer üretmeye devam ediyoruz.” diye konuştu.
Bu kapsamda Düzce Üniversitesi’nde nisan ayı boyunca bir dizi etkinlik gerçekleştirileceğini dillendiren Prof. Dr. Osman Uzun, “Etkinlik programımıza Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi web sayfamızdan ve Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm sayfamızdan da ulaşılabilecektir. Etkinliklerimize Düzce’yi ve doğayı seven, Peyzaj Mimarlığına ilgi duyan tüm öğrenci ve paydaşlarımızı bekliyoruz.” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.
Etkinlik programıyla ilgili bilgilere aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.
Tarih
|
Konu
|
Kişi
|
15 Nisan 14.00
|
Bolu/Düzce Çevre Düzeni Planı Yaklaşımları
|
Prof. Dr. Mehmet TUNCER
Çankaya Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
|
25 Nisan 14.00
|
Yerel Yönetimler İçin Kent Rehberleri: Yeşil Alt Yapı Rehberi
|
Prof. Dr. Nilgül KARADENİZ
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü
|
26 Nisan 14.00
|
Hava Yönetimi Uygulamaları ve Düzce Örneği
|
İrde ÇETİNTÜRK GÜRTEPE
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı
|
11-29 Nisan
|
Öğrenci proje sergileri/Orman Fakültesi
|
Belirtilen gün ve saatlerde erişim adresi: https://3b.duzce.edu.tr/b/orm-hp4-h6t
|
Editör:
C. Sandıkçı