Mazot, gübre, ilaçlama ve toplama işçiliği ve benzeri maliyetlerin geçen yıla göre ortalama yüzde 35 oranında artış gösterdiğini kaydeden Başaran, “Çiftçilerimizin bu giderleri yanında temel gıda ve yaşamsal ihtiyaçları için giderlerindeki artış toplumun tüm kesimlerince net olarak görülmektedir. Bu tabloya göre ülkemizde fındıkta ortalama arazi büyüklüğü 15 dönümdür. Bir fındık üreticisi, üretimde hiçbir harcama yapmadan bahçesinden elde ettiği fındığı 30 TL’nin altında sattığında elde ettiği gelir brüt asgari ücretin altında kalmaktadır. Bu sebeple fındık fiyatı konusunda tartışmaya gerek yoktur. Fındık fiyatı 30 TL’nin altında olmamalıdır. Tüm fındık üreticileri ısrarla bunu her ortamda dile getirmelidir” dedi.
Bununla birlikte; maksatlı çevrelerin öne sürdüğü gibi 30 TL’nin kesinlikle abartılı bir talep olmadığını vurgulayan Başaran, “Biz üreticiler geçim derdinde iken, malum firmanın değnekçileri, sözüm ona ihracatçılar, bırakın üreticinin elinden fındığı bedavaya almayı, kendi acizliklerini ve basiretsizliklerini kabullenerek tekelci firmanın gönlünü hoş tutma yarışına girmişlerdir. Maalesef kendini ihracatçı ve ihracatçılar birliği başkanı olarak adlandıran şahıslar fındık fiyatının açıklanacağı şu günlerde malum firmanın seviciliğine soyunarak bu firma olmazsa fındık ihraç edemeyeceğimiz gibi söz ve söylemlerde bulunmaya başlamıştır. Maalesef kendini sözüm ona üretici olarak adlandıran ve özellikle sosyal medyada üretici sayfaları kurarak üretici üzerinden rant elde etmek isteyenlerin şakşakçığlığını yapanlarla birlikte yoğun bir şekilde algı operasyonuna başlamışlardır” dedi.
Levent Başaran, özellikle Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkanı’na ve kendini ihracatçı olarak kamuoyuna takdim edenlere, tüm fındık üreticileri adına bazı sorular yönelterek, “2020 -2021 sezonunda veya önceki beş yıl da ne kadar ihracat yaptınız? Üretici den aldığınız ürünün ne kadarını işlenmiş olarak ihraç ettiniz? İhracatçı olarak üreticiden aldığınız ürünün ne kadarını tekelci firmaya sattınız? Kolay yolu seçerek üreticinin ve devletin üzerinde baskı kurarak fındığı ucuza alıp koştura koştura patronunuza mı verdiniz? Çıkın basının karşısına ne kadar ihracat yaptınız adam gibi açıklayın. Yapamadıysanız neden? İhracat yapmanızın önünde ne gibi engeller var açıklayın. Bunu yaparken de efendim üretici fındığını vermedi, pahalıya verdi gibi, üreticinin alın teri üzerinden siyaset yapmayın.
Değerli üreticiler, bu kendini ihracatçı olarak nitelendiren şahıslar son yıllarda sadece malum firmanın bayiliğini yapmaktadır. Kendileri çıkıp milli ürünümüz olan fındığı ihraç etmek için hiç bir çaba sarf etmedikleri gibi, üreticiyi baskı altına alıp üreticinin ürününü ucuza kapatıp sonuçta komisyonlarını koparmanın peşine düşmüşlerdir. Bunlar, üretici üretimden çekildiğinde işsiz kalacaklarını bile göremeyecek kadar öngörüye bile sahip değillerdir. Hasadın yaklaştığı bu günler de üreticilerimiz ürünlerine sahip çıkmalıdır. Her fırsat ve ortamda fiyat beklentimizin en az 30 TL olduğunu sıkça dile getirmeleri önem arz etmektedir. Bu vesile ile üreticilerimize yeni fındık hasadının hayırlı olmasını diler, bol ve bereketli bir hasat sezonu geçirmelerini temenni ederim” ifadelerini kullandı.