Enes UYGUN
Enes UYGUN

Gazete: Düzce Postası

info@zenlegalhukuk.com

Hukukçu 0543 463 5982 - https://zenlegalhukuk.com/

EYT’de ilk gün engeli nasıl aşılır?

  • 19.12.2022 10:30

GSM 0543 463 5982

Bilindiği üzere şu aralar ülke gündeminde EYT’liler olarak bilinen “Emeklilikte Yaşa Takılanlar”ın hak arayışları ve erken emeklilik umutları var. EYT yasası çıkacak mı, çıkarsa ne şartlarda çıkacak bu husus çalışma alanımız dışında kalıyor. Ancak, EYT yasası çıktığında da mağduriyetleri gidermeyecek, emekli olma hakkı vermeyecek önemli bir engel var. Bu engel, işe giriş bildirgesinin işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na geç verilmesi…

506 sayılı Kanun, 08.09.1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı kanun ile değişikliğe uğramış ve değişiklikten sonra emeklilik şartlarında yeni düzenlemeler yapılarak emekli olma şartları ağırlaştırılmıştır. Bu sebeple, bir iş ilişkisine bağlı olarak 08.09.1999 tarihinden önce çalışan olan, ancak işverenler tarafından işe girişinin bu tarihten sonra bildirildiği kişiler hak kaybına uğramaktadırlar. Sigortalılık ilk başlangıç gününün 08.09.1999 öncesine alınmasıyla çıkacak olan EYT yasasından yararlanma ve erken emekli olmanın yolları açılacaktır.

Kanunumuza göre “Hizmet Tespit Davası” olarak bilinen sigortalılık gün veya primlerinin işveren tarafından eksik ya da geç bildirilmesini konu alan davada 5 yıllık hak düşürücü süre bulunmaktadır. Bir diğer deyişle, işverene karşı açılacak olan hizmet tespit davasının tescili istenen yıldan itibaren 5 yıl içerisinde açılması gerekmektedir. Sigortalılık ilk giriş gününün 08.09.1999 öncesine çekilmesini konu alan davalar için 5 yıllık sürenin geçmiş olduğu ve hak kaybına uğranıldığı düşünülecekse de istisnai hallerde 5 yıllık hak düşürücü sürenin uygulanmayacağı gözden kaçırılmamalıdır.

Hizmet tespit davalarında 5 yıllık hak düşürücü süre, işçinin işten çıktığı yılın son gününden itibaren işlemeye başlar. Eğer işçi yıllarca aynı işyerinde çalışmışsa, 30 yıl önceki sigortasız çalışmaları için bile hizmet tespit davası açabilir. Kesintisiz aynı işyerinde çalışma yapılmasına rağmen işçinin başkaca işverenler bünyesinde sigortalı gösterilmesi halinde, bu işlemin gerçeğe aykırı olduğu ispatlanırsa, çalışma yine kesintisiz sayılacaktır.

Yargı uygulamalarında, hizmet tespit davalarına ilişkin hak düşürücü beş yıllık sürenin nasıl uygulanacağına, hangi tarihten başlayacağına, hangi hallerde dikkate alınmayacağına dair çelişkili kararlar bulunmaktadır. Güncel yargı kararlarının doğrultusu hakkında uzman bir hukukçudan bilgi almakta fayda bulunmaktadır.

08.09.1999 tarihinden sonra sigortalılık ilk girişinin yapıldığı ancak öncesinde de aynı işyerinde çalışıldığı durumlarda çalışılan döneme dair tanıklar mevcutsa dava açılabilmekte ve ilk giriş günü öne çekilerek eski yasanın öngördüğü şartlara göre emekli olma hakkı elde edilmektedir. Bir diğer deyişle bu dava, çıkacak olan EYT yasasından yararlanmanın önünü açmaktadır.

Konu ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Postası Gazetecilik Matbaacılık Ticaret Ltd. Şti. (www.duzcepostasi.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız