Çakar’dan önemli açıklamalar

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, gazete burasıdüzce’nin cumartesi kahvaltısı röportaj konuğu oldu.

Çakar’dan önemli açıklamalar
27.02.2020 - 17:08

Çakar’ın yaptığı açıklamalardan dikkat çeken bölümler şu şekilde:

-Şu anda Mevlüt (Pehlivan) hocamızın liderliğinde organ nakli merkezimiz var. Organ nakli merkezini ona emanet ettik. Orada genel cerrahların, nefrologların, patologların, dahiliye uzmanlarının ve birçok arkadaşlarımızın eğitimler alması gerekiyordu. Şimdi peyderpey eğitimlerini de aldılar. İnşallah 2020 yılı içerisinde ilk böbrek naklimizi yapacağız gibi görünüyor. Sürekli yenilikler peşinde koşup, devletin izin verdiği, bölgenin ihtiyacı olan ne varsa ona yoğunlaşıyoruz.

-Çocuk Hastalıklarına çocuğun alt alanlarını tamamladık. Çocuk kardiyoloğu geldi, çocuk nefroloğumuz var, çocuk nöroloğumuz var, çocuk romatoloğumuz var. Bölgedeki tek bağımsız Çocuk Acilimiz var. Eski acil alanımızı sadece çocuğa çevirdik. Adım adım yapabileceğimiz ne varsa yapmaya çalışıyoruz.

-Bizim bir anjiyo cihazımız var şu anda. Ayda yaklaşık 400’e yakın anjiyo yapıyoruz. Beş tane de uzman kardiyoloğumuz var. Bunlardan biri doçent ve iki de asistanımız var. Stent, balon, anjiyo vs. hepsi yapılabiliyor.

-Acil ile ilgili sorunlarda yaşadık. Acilde şu anda beş hekimimiz, bir de uzmanımız var. Asistan arkadaşlarımız da geliyor. Beş hekimimiz, bir uzman ve asistanlarımız görev alacak. Biz oradaki sorunları bir daha yaşamamak için ciddi bir emek sarf ettik. Başka birimlerimizdeki kadrolardan kıstık ve acili destekledik. Çok güzel yeni bir ekip kuruldu. Şimdi onlar çok güzel götürüyorlar.

-14 fakülte, 4 Enstitü, 2 Yüksekokul, 10 Meslek Yüksekokulu, yaklaşık 40 tane araştırma merkezi, 30 bin öğrencimiz var. Yüzde 90’ı dışarıdan ve yüzde 10’u Düzceli. 300 milyon TL normal bütçe, 100 milyon TL döner sermaye bütçesi, toplamda yaklaşık 400 milyon TL bütçemiz var. Ayrıca ihtisaslaşma bütçesi 5,5-6 TL milyon civarında. Her gün bu sınırlara 35 bin kişi girip çıkıyor. 40 ülkeden 700’e yakın öğrencimiz var. Bu yıl bini geçecek diye düşünüyoruz. Kendi radyomuz bile var. İnşallah şimdi kendi televizyonumuz da olacak.

-Bizim sıkıntılarımızın en önemlisi ulaşım. Her dönemin başında bir rapor hazırlıyoruz. Belirli dönemlerde uygulanmaya çalışılıyor. Bizim büyüme frekansımızla yerelin sunabildiği imkânlar örtüşmüyor çoğu zaman.

-Bütün Düzce’nin toprak analizini yaptık. Şimdi Düzce'nin toprak analizini yayınlayacağız. Dört bin tane toprak analizini yaptık. Çilimli bölgemiz, en önemli, en verimli organik tarım yapılabilecek toprağa sahip tek bölge. 

-Benim üniversite olarak Düzce’ye biçtiğim rol, kendi adımıza Düzce’yi bir sağlık turizmi merkezi haline getirmek. Bunun için de kurduğumuz geleneksel tamamlayıcı tıp merkezini ta Adana’dan, Yalova’dan, İstanbul’dan, Artvin’den, Zonguldak’tan insanların, yurt dışından insanların da gelip, ziyaret ederek ürününden hizmetine varıncaya kadar, klinik araştırmasından poliklinik hizmetine varıncaya kadar faydalandıkları merkez haline getirmek. Şimdiye kadar 300’e yakın hekim eğittik. Her yerde bu eğitim yok. Hekim eğitimi olarak akrediteyiz, uygulama merkezi olarak akrediteyiz, insan deneyi yapmak üzere akrediteyiz.