40 basamakların esrarengiz tarihi / Aydın Maradit

40 basamakların esrarengiz tarihi / Aydın Maradit
15.09.2020 - 10:26

2300 sene önce binlerce kişinin tıka basa doldurduğu bu basmaklardan gladyatörlerin çarpışmaları  ya da vahşi hayvanların kavgaları heyecanla izleniyordu.

6 dönüm alanı kaplayan 10 bin kişilik bir yapı bu.

Biz  40 basamaklar diyoruz. Uygun bir ad takılmış sayılır çünkü toplam 36 oturma sırası var. Tiyatronun tam keşfedilmemiş esrarengiz alt katları da yıllardır halkın dilinde çeşitli hikayelere konu olmuş.. Yani görünenden daha büyük..

Karadeniz'in "Efes"i   Konuralp burası. Eski adıyla Üskübü

Bir arkeologun ifadesi ile;  o kadar çok zengin bir ticaret şehriymiş ki  10 bin kişilik tiyatrosu var.

 "Tike" heykeli gibi  büyük ustalık gerektiren işlemecilikle yapılmış eserler buradan çıkarıldı..Sanatsal eserlerinin çok olması aynı zamanda zenginliğini de bize gösteriyor. Mesela hiç harç kullanılmadan beyaz mermer blokların bir araya getirilmesi ile yapılmış Roma Köprüsü 60 yıl öncesine kadar kullanılmaktaydı. O çağlarda Akçakoca bile Üskübü'nün liman şehriymiş.  Tiyatrosunda çarpışan köleler de teknelerle getirilmiş olmalı.     

Aslında bu kadar göz önündeki bir antik yerleşimin  bu kadar yıllar yılı ortaya çıkarılmamış olması en dikkat çeken ayıplarımızdan bir başkası..

Son 50 yıllık geçmişe baktığımızda hiçbir şey yapılmamış.  Yani 40 basmaklar hep es geçilmiş. 

Taki beş - altı  sene öncesine kadar;

 Eski başkanlardan  Mehmet Keleş'in,   Konuralp’i  Düzce Belediyesi’ne  bağlayıp  tarihi, tursitik, kültürel alt yapı çalışmaları başlatması önemli bir ilk adım oldu denebilir.

Düzce Üniversitesi eski rektör Funda Sivrikaya Şerifoğlu ve ardından Rektör Nigar Demircan Çakar ile işbirliği de var.

Derken Başkan Faruk Özlü gerçekten kolları sıvamış görünüyor. Ödenek gibi gereksinimleri arttırabilirse 5 yılda hem kazı hem de restorasyon çalışmaları tamamlanır deniyor. Özlü'nün özel ilgisi var ve bu bizi başarılı sonuca ulaştırabilir. .   

Düzce'deki arkeolojik kazılar için 6 yıllık yüzey araştırma projesi de hazırlanmış. Böylece yerleşim birimlerinin yeri tespit edilecek.

Yakın Doğu'dan Avrupa'ya gidilen antik yolunun üzerinde  büyük bir yerleşimin olduğu tahmin ediliyor.  .

İnsanlar anıtsal yapılar karşısında heyecanlanır. O nedenle Kazılar bölgemizde turizmi canlandıracak çok önemli bir çalışma.   

Saygılarımla.

AYDIN MARADİT