24 Eylül 2020 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından, Melen Baraj Havzası Özel Hükümleri ve Koruma Planının yürürlüğe girdiğini ifade eden Çakar, bu özel hükümlerin, içme ve kullanma suyu temin edilen Melen Baraj Gölü’nün mevcut su kalitesinin ve miktarının korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanması için havzadaki faaliyetlere ilişkin gerekli hukuki ve teknik esasları düzenlemek amacıyla hazırlandığını belirtti.
Özel hükümlerin havzayı; karstik çöküntü alanları, karstik akiferler, alüvyon akiferler, göl yeşil kuşaklama alanı, göl koruma alanı, yakın mesafe koruma alanı, uzak mesafe koruma alanı 1 ve uzak mesafe koruma alanı 2 olmak üzere 8 farklı koruma kuşağında değerlendirdiğine dikkat çeken Çakar, “Bu koruma alanlarının her birinde yapılabilecek iş ve işlemler, yapılmasına izin verilmeyecek iş ve işlemler özel hükümlerde belirtilmiştir. Bu kurallar, içinde yaşadığımız Düzce ilinin tabiatının korunması için hepimizin lehinedir. 24 Eylül 2020 tarihinde yürürlüğe giren özel hükümler Düzce Belediyesi ve tüm ilçe belediyelerine gönderilmiştir. Belediyeler yapacakları tüm uygulamalarda bu özel hükümlere uymak zorundadır.
Yakın zamanda Düzce Belediyesi Gölyaka, Çilimli, Cumayeri ve Gümüşova ilçe belediyelerinin çöplerini bir araya toplamak, topladıkları çöpleri yeni kurulan Kapalı Entegre Katı Atık Ayrıştırma İşleme tesisine ulaştırmak için çöp aktarma istasyonu yapmak üzere girişimde bulunmuştur. Planladıkları çöp aktarma istasyonu için düşündükleri alan Çilimli sapağında, Çilimli Belediyesinin yaptırdığı otobüs terminalinin ön kısmında bulunan alandı.
Seçilen bu alan, Melen Barajı Havzası Özel Hükümleri ve Koruma Planı hükümleri gereği alüvyon akifer alandır ve alüvyon akifer alan içinde çöple alakalı hiçbir tesise izin verilemediğinden İSKİ tarafından kabul edilmemiştir. Özel hükümlere aykırı olmasının yanı sıra Düzce ilinin turizm konusunda atılım yapma hamleleri de düşünüldüğünde otoban çıkışında bir çöp aktarma istasyonu olması ilimize gelenler açısından hiç hoş bir manzara olmayacaktır. Çöp Aktarma İstasyonu için özel hükümlere uygun yer belirlenmesi konusunda İSKİ Düzce Müdürlüğü destek olmaya hazırdır” dedi.
24 Eylül 2020 tarihinde yürürlüğe giren özel hükümlerin Düzce Belediyesi ve tüm ilçe belediyelerine tebliğ edildiğini yineleyen Çakar, “Bu, belediyelerin yetkilileri tarafından bilinmesi ve uygulanması zorunlu bir husustur. Yapacakları projelerde ve uygulamalarda özel hükümleri dikkate almaları şehrimiz, tabiat güzelliklerimiz için faydalı olacaktır. Bu konuda İSKİ Düzce Müdürlüğü yerel yönetimlerimiz ile işbirliği halindedir. İlimiz için İyi Parti olarak desteğimiz devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Yorum Yap