Düzce’de, okul ve çevresinin daha güvenli hale getirilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın başlattığı ‘Güvenli Okul Güvenli Gelecek’ projesinin ele alındığı il koordinasyon toplantısı yapıldı.
Vali Cevdet Atay’ın başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Emniyet Müdürü Mehmet Ali Akkaplan, Jandarma Komutanı Albay Naci Akkaş, Vali Yardımcısı Hürrem Aksoy, Düzce Belediyesi Başkan Yardımcısı Cengiz Tuncer ve ilgili kurum ve kuruluş müdürleri katılım sağladı.
Toplantıda, çocukların okula güvenli bir şekilde ulaşımının sağlanması ve okul çevrelerinin güvenliğinin alınması konuları görüşüldü.
Kolluk birimlerince yapılan değerlendirmeler sonucu öncelik kategorisinde olduğu belirlenen okullarda sabit olarak görev yapan okul kolluk görevlisi, okul yönetimi ile sürekli iletişim halinde bulunacak.
Okullarda sabit olarak görev yapacak güvenli eğitim koordinasyon görevlisi ise okulların giriş ve çıkış saatleri öncesi okul çevresinde ve öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu yerlerde görünerek hakim noktalarda görev yapacak. Ayrıca devriye ekip personeli ile özel güvenlik görevlileri de sahada olacak. "Toplum Yararına Program" dahilinde özel güvenlik görevlileri de okulların güvenliğini sağlayacak.
Eğitim süresi boyunca görev yapacak okul kolluk görevlileri, görevli oldukları okullarda öğrenci giriş saatinden yarım saat önce hazır bulunacak, mesai saatlerinde görev yerlerini asla terk etmeyecek.
Okul idaresiyle sürekli irtibat halinde olacak görevliler, okul giriş-çıkış saatleri başta olmak üzere asayiş ve trafik yönünden gerekli tedbirleri alacak.
Okulda uyuşturucu, uyarıcı madde satışı ve kullanımını engelleyecek olan bu görevliler, okul önleri ve yakın çevresinde suç işlemede kullanılabilecek kesici, delici, patlayıcı gibi malzemeleri satan, taşıyan ve bulunduran kişiler hakkında işlem yapacak.
Okulların giriş ve çıkış saatlerinde görev alacak devriye ekipleri ise okul önünde ve çevresinde okulla alakası olmayan ya da şüpheli görülen kişilerle ilgili kontrolleri yapacak, gerekli durumlarda adli ve idari işlemler uygulayarak okul çevresinden bu kişileri uzaklaştıracak.
Okul çevrelerinde güvenli eğitim ortamını bozan, seyyar satıcılar ile usule aykırı yiyecek ve içecek satanların men edilmesi için belediye zabıtası ile irtibat ve koordinasyonu sağlayacak olan bu görevliler, okul çevresinde öğrencilere sigara ve alkollü içecek satan iş yerleri hakkında işlem yapacak.
Söz konusu görevliler, Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri ile koordineli çalışarak okul servis araçlarının denetimini de yapacak.
Güvenli eğitim koordinasyon görevlileri de sorumlu oldukları okulların idarecileri, görevli rehber öğretmenleri ve okul aile birliğinde bulunan velilerle sürekli görüşerek bilgi alışverişinde bulunacak.
Okul çevrelerinde bulunan internet kafe/oyun salonu gibi yerler düzenli olarak denetlenecek. Okul çevrelerinde ve öğrencilerin bulunduğu yerlerde uyuşturucu/uyarıcı maddelerle mücadele konusu başta olmak üzere açık sigara satışının önlenmesi dahil her türlü önleyici tedbir alınacak.
2018 yılından itibaren uygulanmaya başlayan “Okul ve Çevresinin Daha Güvenli Hale Getirilmesine Yönelik İş Birliği Protokolü” sayesinde, okul ve çevrelerinde meydana gelen olaylarda yüzde 20 düşüş sağlandığı bildirildi. (Haber: Yiğit Batu Maradit)
Yorum Yap