Düzce’de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile 1250 haneye kömür yardımı yapılıyor. Doğalgaz ulaştırılmış noktalarda kömür yakmak yasak olduğundan, vakıf tarafından sadece köylerdeki ihtiyaç sahiplerine kömür yardımları ulaştırılıyor.
Düzce Mahalli Çevre Kurulu’nun 2021/24 sayılı kararı ile ilimiz merkez ve tüm ilçelerinde kalorifik değeri düşük olmasından dolayı yerli kömür satışı, kullanımı ve depolanması yasaklanmıştı. SYDV’nin dağıttığı kömürlerin ise Zonguldak’taki bir maden ocağından alınan, yani yerli kömür olması kafalarda soru işaretleri oluşturuyor. Kalorifik değeri yüksek olsa dahi, yerli kömür daha fazla koku ve is yaptığı için hava kirliliğini olumsuz etkilediği biliniyor.
VATANDAŞ: SOBAYA KOYDUĞUMDA DUMAN YAPIYOR
Düzce Merkez’e bağlı Paşaormanı Köyü’nde oturan ve kömür yardımı alan bir vatandaş, dağıtılan kömürlerin toz halinde olduğunu ifade ediyor. Gazetemizin whatsapp hattına bir video gönderen ve ismini vermek istemeyen bir vatandaş, “Bunları bize yardım amaçlı dağıtıyorlar. Hiç dağıtmasınlar daha iyi. Çünkü sobada yanmıyor. Soba gece uyurken duman yaptı. Küçük çocuğum var, zehirlenecekti” dedi.
Ardından kömür torbasını kesen vatandaş, “Bakın toz halinde. Bu nasıl yanacak? Sobaya koyduğumda duman yapıyor. Zehirlenme oranı yüzde 90. Kuruma dilekçe de verdim, geri dönüş yapılmadı” ifadelerini kullandı.
SYDV MÜDÜRÜ SAT: ANALİZ SONUCUNDA PROBLEM YOK
Düzce Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Ali Sat ise, dağıtılan kömürler ile ilgili TÜBİTAK’ta yaptırılan analiz sonuçlarının iyi geldiğini söyledi. Mevzuata göre, alt ısıl değeri 5.400 olan kömürlerin yakılabileceğini, Düzce’de ise hava kirliliği nedeniyle alt ısıl değeri 6.400 olan kömürlerin yakılabileceğini hatırlatan Sat, yapılan analiz sonucunda SYDV aracılığı ile dağıtılan kömürlerin ısıl değerinin ise 6.900 olarak tespit edildiğini ifade etti. Sat, Zonguldak’tan gelen bu kömürlerin Türkiye’deki en yüksek kalorili kömürler olduğunu, kaliteli olarak bilinen linyit kömürün kalorisi 5.000-5.300 gelirken, bu kömürün kalorisinin ise 6.900-7.000 olduğunu vurguladı.
Sat, “Bizim burada görevimiz gönderilen kömürü dağıtmak, analiz ettirmek. Analiz sonucu kötü çıkarsa toplatmak. Ama analiz sonucunda bir problem yok. 2 senedir dağıttığımız kömürler bu şekilde. 2 senedir analizler yapılıyor, yakılamaz değil. Analizlerde bir problem çıkmıyor. Kömür yakılabilir diyorlar. Vatandaşlardan gelen şikayetleri ilgili yerlere ilettik. 3 kere görüştüm, hatta bir kere durdurduk, tekrar analiz yaptırdık. Bir problem görünmüyor. Analiz raporuna göre, kömürün toz halde olması bir problem değilmiş. Kömür çıkarılan ocağa da sorduğumuzda kömürde bir problem olmadığını, bu kömürün özelliğinin bu olduğunu açıkladılar bize” ifadelerini kullandı.
Editör:
C. Sandıkçı
Yorum Yap