Son Dakika
- 12:09 - Türk otağ çadırından esinlenmiş
- 12:03 - 25 ilden 150 sporcu katıldı
- 11:59 - Turizm şehrine yeni tabiat parkı: Korugöl
- 11:56 - Tıkanmalara anında müdahale edildi
- 11:52 - Otizm spektrum bozukluğunda erken tanı çok önemli
- 11:44 - Heyecan dolu dakikalar yaşadılar
- 11:33 - Kazada 5 kişi yaralandı
- 11:25 - 10 araç kazaya karıştı
- 10:44 - 05.06.2023 PAZARTESİ
- 18:28 - Erdoğan, "Yeni kabinemizle Türkiye Yüzyılı'nı nakış nakış işleyeceğiz"
Milli Eğitim Müdürü’nden Fen Lisesi velilerini rahatlatacak açıklama
1999 yılındaki iki büyük depremi geçiren ve 2022 yılında yapılan güçlendirme çalışmaları sonrası 23 Kasım 2022’de yaşanan 6,0 şiddetindeki depremde az hasar gören Düzce Fen Lisesi’nin, velilerin ısrarlı talepleri neticesinde ikinci yarıyılda da eğitim-öğretime açılmamasına karar verildi.

Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç, “Bilim insanlarının raporlarına göre, 13 tane binanın yıkımını uygun gören Milli Eğitim Bakanlığı, bu binanın sağlıklı, sağlam ve kullanılabilir olduğunu raporla önümüze koydu. Bakanlığımız herkesten daha duyarlı, emin olabilirsiniz” dedi.
1993 yılında inşaatına başlanan ve 2002 yılında tamamlanan Düzce’nin eski eğitim kurumlarından olan Düzce Fen Lisesi’nde, 2022 yılında deprem performans analizi sonrası güçlendirme yapılmasına karar verildi. Karar doğrultusunda da Karahacımusa Mahallesi’nde bulunan okulun Ağustos ayında tadilat, boya ve güçlendirme çalışmaları başladı. Yaklaşık 4 ay süren çalışmalar kapsamında büyük onarım işleri yapılarak, okul binası güvenli hale getirildi. Okulun yaklaşık 400 öğrencisi ise 2022-2023 eğitim-öğretim yılına Hamit Şerifoğlu Ortaokulu’nda başladı.
23 Kasım’da 6,0 şiddetinde depremin meydana gelmesi ile üçüncü kez depremi yaşayan okulun duvarlarında çatlaklar meydana geldi. Yapılan incelemede az hasarlı raporu verilen okul, yeniden tadilata alındı. Öğrenciler ise bu süreçte eğitim-öğretim yılının ilk dönemini Hamit Şerifoğlu Ortaokulu’nda tamamladı.
Tadilat çalışmaları tamamlanan okulun 20 Şubat’ta eğitim-öğretime açılacağı açıklanırken, veliler ise binanın 1999 öncesi yapıldığı ve güncel yönetmeliğe uymadığı gerekçesi ile karara karşı çıktılar. 3 büyük deprem gören okul binasının yorgun olduğunu ve yapılan güçlendirmelerin bir anlam ifade etmediğini düşündüklerini ifade eden veliler, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bilim insanlarının “göz ile yapmış olduğu” kontrole dayanarak binaya “girilebilir” raporu verdiğini iddia ettiler. Okulun yeniden incelenmesine yönelik taleplerinde ısrarcı olan veliler, son olarak Vali Cevdet Atay ile görüşerek, endişelerini dile getirdiler. Vali Atay’ın kararı ile okulun 20 Şubat’ta açılması ertelendi ve öğrencilerin yılsonuna kadar Hamit Şerifoğlu Ortaokulu’nda eğitim-öğretime devam etmelerine karar verildi.
TAMER KIRBAÇ: 8,5 ŞİDDETİNDEKİ DEPREME GÖRE BİNA ANALİZİ YAPILDI
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç ise, velileri rahatlatan bir açıklama yaptı. 2018 yılı deprem yönetmeliğine göre, okul binasının 2022 yılında performans analizinin yapıldığını ve buna göre güçlendirme çalışmalarının gerçekleştirildiğini kaydeden Kırbaç, “Milli Eğitim Bakanlığı en az anne babalar kadar hassas. Bilim insanlarımızın ortaya koymuş olduğu rapora göre çalışmalar yürütülüyor. Hem bakanlığımıza, hem de bilim insanlarına güvensinler. Gerçeği yansıtmayan şeylerle, endişe ve korkularla hareket edilmemeli” diye konuştu.
Düzce’de 1999 yılı öncesi inşa edilen okul binalarının tamamının 8,5 şiddetindeki depreme göre performans analizinden geçirildiğini ifade eden Kırbaç, detaylı analizler sonucu 13 bina için yıkım kararı verildiğini hatırlattı. Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin incelemesi sonucu Düzce Fen Lisesi’nin ise güçlendirilmesi yönünde karar çıktığını anlatan Kırbaç, bu kapsamda güçlendirme projesinin hazırlanarak uygulandığını dile getirdi. 23 Kasım depreminde duvarlarında oluşan çatlakların ardından Düzce Fen Lisesi binası ve pansiyon binası için az hasarlı raporu verildiğini ifade eden Kırbaç, “Az hasarlı demek, duvarlardaki çatlakları tamir edin ve binayı kullanmaya devam edin demek. Koordinasyon toplantılarında da Yapı İşleri Genel Müdürümüz binanın gayet sağlıklı olduğunu özellikle ifade ettiler, vurguladılar ve onların resmi yazıyla bize verdikleri raporlar da bunu gösteriyor. Yine de endişeyi giderebilmek için Bakanlığımız, Elazığ Fırat Üniversitesi’ne bir deprem performansı analizi yaptırdı. Binamız için yapılan incelemenin ardından bize detaylı bir teknik rapor geldi. Bakanlığımızın da üst yazısında binanın teknik olarak kullanılmasında herhangi bir mahzur olmadığı ve kullanılmaya devam edilmesi talimatı verildi. Biz de 20 Şubat’ta kullanmak istiyorduk. Ancak sadece endişe kaynaklı bir erteleme daha oldu. Ben inşaat mühendisi değilim, bu işin uzmanı da değilim. Ama ortada bilim adamlarınca hazırlanan detaylı bir rapor var. Yani teknik olarak binayı kullanmakta bir sakınca yok” şeklinde konuştu.
“SADECE GÖZLE KONTROL EDİLDİ İDDİALARI GERÇEK DEĞİL”
Bakanlığın bütün bina güçlendirmelerine veya yıkımlarına bilim adamlarınca hazırlanan performans analizleri ve inceleme sonucunda karar verdiğini vurgulayan Kırbaç, “Bugüne kadar ne yapılmışsa, nasıl karar verilmişse aynı yöntemle yine süreç işledi ve bakanlığımız bu binanın kullanılır olduğuna karar verdi. 13 tane binanın yıkımını uygun gören Milli Eğitim Bakanlığı, bu binanın sağlıklı, sağlam ve kullanılabilir olduğunu, bu raporla önümüze koydu. Biz de gerekeni yapmak üzere harekete geçmiştik. Ama zannediyorum bir tedirginlik var. Yani haklılığını, haksızlığını tartışmak istemem. Ama tertemiz, pırıl pırıl hale getirdiğimiz bir bina var. Binamızı ikinci dönemde de kullanamayacağız. Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili kapsayan deprem sonrasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı binaların performansına ilişkin yeni bir yönetmelik ortaya koyar, yeni bir değerlendirme yapılması gerekirse bu raporumuzu tekrar buna göre yeniden değerlendirmeyi düşünürüz. Bakanlığımıza yeni talepte bulunuruz. Ama şu anda biz oradaki bütün onarımları ve tamiratları bitirip binamızı kullanılır hale getirdik. Şu an Fen Lisesi ikiye bölünmüş durumda. İki farklı yerde eğitime devam ediyorlar ve bu ikinci dönemi de orada bitirecekler. Artık önümüzdeki eğitim öğretim yılına ilişkin bina ile ilgili herhalde nihai karar verilir. Koskoca üniversitenin inşaat fakültesi, yani onlarca binayı analiz yapan, onlarca binaya güçlenme projesi yapan bir fakültesi hangi binayı, nasıl ve ne şekilde inceleyeceğini bilemiyor mu? Velilerin sadece gözle kontrol yapıldığı yönündeki iddialarının aslı astarı yok” ifadelerini kullandı.
“RAPORLAR DÜZCE ÜNİVERSİTESİ İLE DE PAYLAŞILACAK”
Fırat Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nin hazırladığı raporu, Düzce Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile incelenmek üzere paylaşacaklarını dile getiren Kırbaç, “Bir de bizim üniversitemiz baksın, onlar da incelesin. Velilerimiz tatmin olur mu, cihazlarla bakıldı, bakılmadı diye tartışırlar mı yeniden bilemem. Buradaki arkadaşlarımız binayı bir de biz görelim derlerse buyursunlar gelip görsünler. Rapor, sadece performans analizini kapsamıyor. Yapılan zemin etüdü, güçlendirme projesi raporlarını de gönderiyoruz. Buyurun binamıza dair veriler bunlar, bu binamız için durum budur, bu raporla bu önerilmiş, siz ne diyorsunuz diye soruyoruz” dedi.
“BAKANLIĞIMIZ ANNE-BABALAR KADAR HASSAS”
“Velilerin endişe edeceği hiçbir durum yok” diyen Kırbaç, Düzce’deki okul binalarının yüzde 65’inin 1999 sonrası yapıldığını, geri kalan yüzde 35’inin ise güçlendirilmiş binalar olduğunu ifade ederek, “Yani 1999 öncesi ama mutlaka dokunulmuş. Son Kahramanmaraş depremini yaşayan 10 ilde insanların en çok en güvenle barındığı yerler okul binaları. Şu anda insanlar okul binasında kalıyor, yatıp kalkıyor. Milli Eğitim Bakanlığı inanın herkesten daha hassas. Bir okul yapısı normal bir konuttan, çok daha güçlü bir statik ile yapılıyor. Çünkü sistem bunu öngörüyor ve Milli Eğitim Bakanlığı en az anne babalar kadar hassas. Bir tane pansiyon binası yıkıldı mı? 10 tane ilde bir sürü pansiyon var, duydunuz mu yıkılan bir okul binası ya da pansiyon. Yani insanlar gerçeği yansıtmayan şeylerle endişe ve korkularla hareket etmemeli. O çocuklara yazık oluyor. Öğrencilerimiz, bizim evlatlarımız. Biz de onları anne babaları kadar seviyoruz, önemsiyoruz. Hiçbirinin ayağına taş değsin istemeyiz. Gölyaka’da 2 binayı 23 Kasım depremi öncesinde boşaltmıştık. Bakanlığımız bu binaları yıkalım dedi. Neye bakarak dedi? İşte beton değerlerine bakarak, yapı sistemine bakarak vs. Biz performans analizi yaptırdık, analiz sonucu dedi ki bu bina dayanıklı değil. Analizler 8,5 şiddetinde bir depreme göre, yani en kötüye göre şey yapılıyor. Milli Eğitim’in 13 binası için bu şekilde yıkım kararı verildi. Hiçbir duyarlı vatandaşın, muhtarın, okul aile birliği veya velinin müdahalesi olmadan bakanlığımız bu kararı verdi. Çünkü herkesten daha duyarlı. Bu konuda emin olabilirsiniz.
Bu deprem oldu, herkesin hassas bir dönemi doğal olarak, hiçbir şey diyemiyorum. Ama ortada yanlış bir bilgi var, abartılı şeyler zarar veriyor. Çocukların ruh haline zarar veriyor, yazık. Binaya o kadar para harcadık, emek harcadık. Fen Lisesi binasını bir gidip görün, nasıl güzel oldu” diye konuştu.
Editör: C. Sandıkçı