Düzce Belediyesi arkeologları tarafından yılın 12 ayı boyunca kesintisiz süren kazılar kapsamında antik tiyatronun büyük bölümü gün yüzüne çıkarılırken üst kısımda yürütülen kazılarda daha önce bulunan Apollon heykelinin başı ve Medusa başı gibi tarihi kalıntıların benzerine rastlandı.
Konuralp Antik Tiyatro kazı alanında yapılan kazılarda tiyatro alanının üst kısmında toprak içinde bir yapı olduğunu anlayan arkeologlar kazı çalışmalarını detaya indirerek portre başı olduğu anlaşılan yapıyı zarar vermeden bulunduğu yerden çıkardı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Konuralp Müzesi’ne haber veren arkeologlar yerinde inceleme yapılması ve portre başının temizlenmesinin ardından konunun uzmanları tarafından incelenmesi amacıyla Konuralp Müzesi’ne gönderdi. Tarih uzmanları ile Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı’nın istişaresi sonucunda bulunan portre başının Makedonya Kralı Büyük İskender’e ait olduğu belirlendi.
Yerel ve ulusal basında büyük yankı uyandıran bu bulgu, beraberinde birçok soruyu da gündeme getirdi.
Heykel başı orijinal mi yoksa sahte mi?
Bu kadar merak uyandıran bu arkeolojik eser nedir?
Bu heykel başı kime aittir?
Peki bu kimin portresidir?
Helenistik Dönemden günümüze bu kadar korunarak gelmesi mümkündür?
Peki Düzce İskender portresi hangi döneme tarihlenir?
Merak ve şüphe uyandıran tüm bu sorulara Düzce Postası Köşe Yazarı Arkeolog Dr. Güzin Bilir yanıt verdi.
Bilir'in uzun araştırmalar sonucu kaleme aldığı köşe yazısı 25 Eylül 2023 Pazartesi günü Düzce Postası Gazetesi ve internet sitesinde...
BİZİ SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZDAN TAKİP EDİN
İnstagram: @duzcepostasi
Twitter : @duzcepostasi1
Facebook: Düzce Postası
Youtube : Düzce Postası
Editör:
Ç. Diger
Yorum Yap