Ölüme davetiye

Düzce’deki inşaatlarda iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmadığı görülüyor. Müteahhitlerin yönetmeliği uygulamaması ve denetimlerin yetersiz olması ölümlere adeta davetiye çıkarıyor.

Ölüme davetiye
4.10.2023 - 16:00
Güncelleme 4.10.2023 - 17:16

Son dönemlerde inşaat-şantiye alanlarında özellikle iskele kaynaklı ölümle sonuçlanan kazalar meydana geliyor. Ölümlerin en baş nedeni ise alınması gereken önlemlerin alınmaması ve tedbirsiz çalışmalar olarak gösteriliyor. Düzce’de inşaat ve şantiye alanlarında usta kalfa ve işçilerin gerekli önlemleri almadan çalışmaları ölüme davetiye çıkarıyor.

BARET VE KORUYUCU YOK!

Müteahhit ve işverenler, iş güvenliği tedbirlerini almakla ve işçiler de uymakla yükümlü olmasına rağmen bu mekanizmanın çalışmadığı görülüyor. Düzce Postası tarafından şehrin çeşitli noktalarında çekilen fotoğraflarda da görüldüğü üzere, birçok şantiye alanında işçiler çalışırken iş elbisesi, koruyucu ayakkabı, çizme giymiyor, sert eldiven kullanmıyor, kask veya baret takmıyor. İnşaat şantiyelerinin büyük bir çoğunluğunda iş güvenliği yasalarına uygun tedbirler alınmıyor. Bu da yasanın aksine hareket edildiği sonucunu ortaya çıkarıyor.

İŞ CİNAYETİNE DAVETİYE

Yönetmeliğe göre; işveren, çalışanların güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamakla yükümlü. Sigortalarını ve iş kazası olmadan önce alınması gereken önlemleri almak da işverenin sorumluluğunda. İşverenin, çalışanların sahaya girmeden önce iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini verdirmek ve gerekli kişisel koruyucu donanım malzemelerini almak suretiyle işe başlatması gerekiyor. Bunu yapmayan işveren ise oluşan kazalardan tamamen sorumlu tutuluyor. Yasa ve kanunların işletilmemesi ise “iş cinayeti”ne davetiye çıkarıyor.

HER 100 İŞÇİDEN 3’Ü

Öte yandan SGK istatistiklerine göre yıllardır olduğu gibi, 2022 yılında da iş kazası sonucu ölüm en çok inşaat işlerinde yaşandı ve 422 işçi hayatını kaybetti. 2021 yılında İnşaat işlerinde iş kazaları sonucu 381 işçi hayatını kaybetmişti. Rakamlar 2022 yılında inşaat işlerinde çalışan sayısının da 2021 yılına göre yüzde 10 oranında, inşaat işlerinde iş kazası sonucu ölümlerin de yüzde 10,76 oranında arttığını gösteriyor. 2022 yılında toplam 1 milyon 808 bin 486 işçinin çalıştığı inşaat işlerinde 64 bin 182 iş kazası meydana geldi. Dolayısı ile her 100 işçiden 3,54 ’ü iş kazası geçirdi. İş kazalarının önlenmesi için tedbirlerin uygulanmasını sağlayacak denetimlerin sıklaştırması ise şart.

BİZİ SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZDAN TAKİP EDİN

İnstagram: @duzcepostasi
Twitter    
@duzcepostasi1
Facebook:
Düzce Postası
Youtube 
Düzce Postası

                                                  

 

 


Editör: K. İlhan

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Postası Gazetecilik Matbaacılık Ticaret Ltd. Şti. (www.duzcepostasi.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız