- 12.01.2023 14:03
“HECİNLER meselesi memleket meselesi” günleri artık geride kaldı. Her gün isyan, her gün protesto günlerinden nereden nereye günlerine...
Düzce Belediyesi Entegre Katı Atık Ayrıştırma İşleme ve Enerji Üretim Tesisi şimdilerde geri dönüşümün merkezi konumunda.
Çöpler kamyonlarla getiriliyor, ayrıştırılıyor, yaydığı kötü kokular 5000 metreküp hacimli devasa gaz balonunda muhafaza ediliyor, elektrik enerjisine dönüştürülüp ardından 500 metrekarelik serada çilek yetiştiriliyor.
265 bin metrekarelik alanda hizmet veren tesis üç bölümden oluşuyor.
Mekanik Ayrıştırma Alanı, 1820 metrekare kapalı alana ve 40 ton/Saat atık ayrıştırma kapasitesine sahip.
Biyometanizasyon Tesisi, 4 bin 750 metreküplük hacimli fermantasyon tankı ve 150 ton/günlük organik atık işleme kapasitesine sahip.
Kojenarasyon Tesisi, 6 MW/Saat Elektrik üretim lisanslı, 2,8 MW/Saat kurulu elektrik üretim kapasiteli ve 5000 metreküp hacimli gaz balonuna sahip.
Ayrıca 50 000 metrekarelik peyzaj alanında lavanta bahçesi ve 500 metrekarelik kapalı alanda çilek serası kurulan tesisteki seranın ısıtma ihtiyacı ise yine atıklardan karşılanıyor.
Düzce merkez ve ilçelerden gelen evsel atıkların aktarımı için de merkezde bir transfer istasyonu kurulmuş.
Yaklaşık 15 bin metrekare alan üzerinde kurulu olan 250 ton/gün kapasiteli tesis kantar binası, aktarma ünitesi ve idari binadan oluşuyor.
Coğrafik şartların özellikle hava kirliliği bazında her geçen gün yaşamı zorlaştırdığı Düzce’de, tüm bu projeler kuşkusuz yenilenebilir enerjiye örnek, döngüsel ekonomiye katkı ve geri dönüşümü teşkil ediyor.
Neden mi?
Daha yaşanabilir Düzce için.
Yorum Yap