- 16.08.2023 10:23
PERSEİD meteor yağmurunun 12 Ağustos’ta zirve gecesiydi. Karanlık bir ortamda gökyüzünde saatte ortalama 100 – 120 kadar meteor o gece atmosferde süzüldü.
Meteor yağmurunun saçılım noktası gökyüzünde Perseus Takımyıldızı olduğu için bu şekilde adlandırılıyor.
Bu nedenle son günlerde özellikle şehirlerdeki ışık kirliliğinden uzak yüksek kesimlerde gökyüzündeki bu şöleni daha net görebiliyorsunuz.
Biz de 12 Ağustos gecesi bu görsel şöleni şehir ışıklarının olmadığı, ormana yakın köy evimizin bulunduğu noktadan takip ettik.
Şansımıza hava bulutsuz ve yıldızlar yakamoz misali parlıyordu.
Profesyonel fotoğraf makinası olanlar yıldızları makinanın modunu ayarlayarak kolayca çekebiliyor.
Cep telefonunuzun gece moduyla da makina kadar net olmasa da yıldızları çekebiliyorsunuz.
Meteor yağmuru izlemeden önce bulunduğunuz yerin gökyüzüne bakan kısmında ışık kirliliği olmaması gerekiyor. Aksi takdirde sadece en parlak birkaç yıldızı seçebiliyorsunuz.
Oysa yüksek tepelerde başınızı yukarı kaldırdığınızda yıldızlar neredeyse elinizle tutacak kadar netleşiyor.
Normal sağlıklı gözlere sahip bir insan bulutsuz ve ışık kirliliği olmayan bir gökyüzünde ortalama bin kadar yıldızı seçebiliyor.
Bu da bakabildiğiniz açıya göre değişiyor elbette.
12 Ağustos’ta Perseid meteor yağmuru gözlerken Elon Musk’ın sahibi olduğu Starlink uydularını da çıplak gözle görebilme imkanımız olmuştu.
Starlink Amerikan uydu şirketi SpaceX tarafından uydu interneti erişimi sağlamak üzere inşa edilmiş bir uydu internet kümesidir.
Birbirinin arkasına tren gibi dizilmiş sıralı uydular ilk bakışta görenleri heyecanlandırıyor. Ancak onların yerden 400 – 550 km bandında yukarıda yörüngede seyreden birer uydu olduğunu bilmek bile güzel.
Gökyüzünde uçak ve helikopter görmeye alışkın bizler böylesine bir uydu zinciriyle karşılaştığımızda heyecanlanmamız gayet doğal.
Atmosfere girerek sürtünme etkisiyle parçalanan meteorların gökyüzünde uzun bir çizgi çizmesi çıplak gözle görülebilen en güzel gök olaylarından biriydi kuşkusuz.
Üstelik bu Perseid meteorlarının çoğunun büyüklüğü ise bir kum tanesiyle çakıl tanesi arasında değişiyor.
Yani korkulacak bir şey yok.
Ancak fındık kabuğunu bile doldurmayan meselelerde dünyayı kan gölüne çevirip hükmetmeye çalışan insanoğluna yine bir fındık tanesi kadar göktaşı gerçekte kim olduğunu hatırlatıyor.
Yorum Yap