- 1.08.2022 10:36
Söz ola kese savaşı
Söz ola kestire başı
Söz ola ağulu aşı
Bal ile yağ ede bir söz
x x x
Kişi bile söz demini
Demeye sözün kemini
Bu cihân cehennemini
Sekiz uçmağ ede bir söz
Yunus Emre
(ağulu: zehirli, dem:zaman, kem:kötü, uçmak(ğ):cennet)
Kişinin değeri dilinin altındadır, demiş atalarımız. Sözümüz aynadır içimize. İçimizi yansıtır, bizi gösterir aleme. Bir de üslûb-ı beyân ayniyle insan, denmiştir. Sözün söyleniş tarzı, söyleyeni anlatır. Kısaca sözümüz özümüzü gösterir. Kişinin beyanı kendini ayan eder. Yunus dedemiz çok güzel anlatmış sözün değerini. Günümüzde kavgaların çoğunun sebebi ağzımızdan çıkan kem sözler değil midir? Söz vardır, düşmanı dost eder, söz vardır dostu da düşman. Bundandır, “Bin düşün bir söyle” sözü. Bundandır, “Düşünmeden konuşmak nişan almadan ateş etmeye benzer” sözü. Bundandır, “Konuşma sanatını bilen adam, düşündüklerinin hepsini söylemez; fakat söylediklerini düşünüp de söyler” sözü.
Söz var gelir geçer, söz var deler geçer. Bıçak yarası geçer, dil yarası geçmez. Soğuk söz duymuş gönül, kırk yaz görse ısınmaz. Dilin kemiği yoktur, derler ama aklına geleni söyleyen de hoşuna gitmeyeni duyar. Ağzından çıkanı kulağın duyuyor mu, sözü de boşuna söylenmemiş.
Söz ağızdan çıkıncaya kadar esirindir; lakin ağızdan çıktıktan sonra da sen onun esirisin. İnsan sözünden hayvan yularından tutulur.
Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır. İnsanda güzel olan yüzdür, yüzde güzel olan gözdür ama insanı insan yapan ağızdan çıkan sözdür. Söz her zaman büyüğün su da küçüğündür. Sözümüz söz ola. Söz bir Allah bir. Sükûtun altın olduğu yerde sözün gümüş olduğunu biliriz. Biz haddimizi de biliriz.
Kalın sağlıcakla.
Muharrem ayınız ve hicrî yılınız mübarek olsun.
Yorum Yap