Çoğu dar gelirli vatandaşın özellikle de kadınların banka kredilerine ulaşması neredeyse imkansız. 3-5 bin liralık bir kaynağı olsa belki de kendi işini kurup, el emeğiyle üretim yaparak ailesine destek olabilecek bu vatandaşların imdadına ‘mikrokredi’ yetişiyor. İşte dar gelirli kadınları girişimci yapacak uygulamanın detayları…
Türkiye ekonomisinin kalkınması için kadın ekonomiye kazandırılması büyük bir önem taşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Ekim 2020 İşgücü İstatistikleri’ne göre, kadınların istihdama katılım oranı yüzde 31.3. Yine Türkiye’de toplam girişimci sayısı 1.2 milyonu aşmışken, kadın girişimci sayısı ise 134 bin. Yani sadece yüzde 11’i kadın. Bu durumu değiştirmek içinse sürekli yeni projeler geliştiriliyor.
BANKA KREDİSİ ALAMAYANA: Bu projelerden biri de Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Başkanı ve 22. dönem milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül tarafından 2003’te geliştirilen ‘mikrokredi’ programı.
Dar gelirli kadınların iş hayatına atılmalarına yarayan mikrokredi programında, sermayesi olmayan ancak kendi işini yapmak isteyenlerin sermaye ihtiyacı karşılanıyor.
Bu sistemle banka kredisi alamayacak kişilere, teminatsız ve kefaletsiz kredi sunuluyor. Mikrokredi başvurusunda, nüfus cüzdanı dışında hiçbir belge de talep edilmiyor.
700 BİN KİŞİYE ULAŞTI: 64 ilde 92 şubede mikrokredi başvurusu aldıklarını belirten Akgül, ‘’200 binden fazla yoksul girişimci kadının mikrogirişimci olmalarına yardımcı olmak şekilde kredi verdik.
Aile fertleriyle birlikte yararlanıcı sayısı 700 bin kişi. Verilen kredilerin geri dönüş oranı yüzde 100. Hedefimiz bu projeyi 81 ilde yaygınlaştırmak’’ dedi.
Akgül, 2019’da 50 bin dar gelirli kadına toplam 120 milyon lira mikrokredi verildiğini, 2020 içinse bu rakamın 200 milyon liraya ulaşacağını dile getirdi.
YURTDIŞINDAN BAĞIŞ: Mikrokredinin kaynağının geliştirilmesi için 2018’den itibaren uluslararası kurumlarla ortak projelere başlandığını belirten Aziz Akgül, ‘’2020 sonuna kadar CARE International’dan 9.5 milyon liralık, Sparkassenstiftung für Internationale Kooperatıon’dan (SBFIC) 3.2 MİLYON LİRALIK, Almanya Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı’ndan 1.6 milyon liralık bağış alınması sağlanarak, toplam 7 bin 990 Suriyeli ve Türk mikrogirişimciye mikrokredi dağıtımı yapıldı’’ dedi.
NASIL ALINIR?: Mikrokredi almak için, aynı mahallede benzer ekonomik ve sosyal şartlarda yaşayan beş kadının bir araya gelmesi gerekiyor. Bireysel kredi verilmiyor. Ama erkeklerde ailelerindeki kadınlarla yapacakları işler için bu krediden faydalanabiliyor.
Verilen mikrokredi 1 yıllık olup, haftalık taksitlerle 48 haftada geri alınıyor. Türkiye Grameen Mikrofinans Programı’ndan alınan paranın 1 hafta içinde iş için kullanılması gerekiyor. Faiz uygulanmıyor ancak programın devamlılığı için bir hizmet bedeli alınıyor. 64 ildeki 92 Türkiye Grameen Mikrofinans şubesine şahsen giderek başvuru yapılabiliyor. ‘tgmp.net/tr/’ internet adresinde detaylı bilgi almak mümkün.
EVİNDE ÜRETİCİ OLDU: Maddi sıkıntı yaşayan ailesine destek olmak isteyen 40 yaşındaki Zeliha Demirtaş, 9 yıl önce arkadaşının tavsiyesiyle Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından verilen mikrokrediye başvurdu.
Borcunu ödedikten sonra belirli aralıklarla aldığı kredi miktarı 45 bin liraya ulaşan Demirtaş, ilk başta evinin avlusunda tavuk yetiştirmeye başladı.
Demirtaş, yıllar içerisinde yöreye özgü isot (pul biber) ve biber salçası üretimine de başlayarak, hem çocuklarının eğitimine hem de aile bütçesine katkı sundu.
BAŞKA BİR DÜNYA MÜMKÜN: Prof. Dr. Aziz Akgül, son dönemde ‘Sorularla Hepitalizm’ adlı kitabıyla da gündemde.
Kitapta, kapitalizmin ve küreselleşmenin yol açtığı sorunları anlatan Akgül, ‘Hepitalizm’ kavramını ele alıyor. Kendisini ‘hepitalist’ olarak tanımlayan Akgül, ‘’Hepitalizm, mutlu bir toplum öngörür.
Bu kitabın amacı da dünyada bütün insanların mutluluğunu sağlayacak şekilde hepitalizmi siyasilere, karar vericilere, stratejistlere ve okuyuculara sunarak, değişik bakış açılarından dünyamızı yeniden değerlendirmelerine katkı sağlamak’’ diyor.
Kitabın geliri yoksul kadınlara mikrokredi olarak veriliyor.
El işi yapımı, mikrokredi alan kadınların yüzde 35’le en fazla tercih ettiği faaliyet alanı oldu. Bunu yüzde 26’yla kozmetik ürünleri satışı takip etti.
(POSTA Gazetesi’nden Alıntıdır)
Esenkalın…