- 1.04.2022 10:18
“EVVELİ rahmet, ortası mağfiret, sonu günahlardan azat” ayı olan Ramazan-ı Şerif, bin aydan (83 yıl) daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ni içinde bulunduran mübarek bir aydır. Yani Cenâb-ı Allah’a kullukta sebat edenlerin mükâfatlarını alacakları hasat mevsimidir. Peygamberimiz (s.a.s.) efendimiz bu mübarek ay hakkında “Ümmetimin ayı” buyurmaktadır.
Ramazan ayı; meziyet ve fazilet bakımından nice güzelliklerin bahşedildiği mübarek bir zaman dilimidir. İnsanları karanlıktan aydınlığa çıkaran, en doğru yola ileten ilahi kelam olan Kur’an-ı Kerim, bu ayda indirilmiştir. Nitekim Yüce Allah: “Ramazan ayı; insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur’an’ın kendisinde indirildiği aydır.” buyurmaktadır.
Hz. Peygamber (s.a.s.) de bu ayın hususiyetini şu şekilde anlatmaktadır: “Ümmetime Ramazan ayında beş şey verilmiştir ki, bunlar benden önce hiçbir peygambere verilmemiştir:
1- Ramazan ayının ilk gecesi olunca Allah (c.c.) ümmetime rahmet nazarıyla bakar. Allah bir kimseye rahmet nazarıyla bakarsa ona ebedi olarak azap etmez.
2- Ramazan akşamlarında oruçluların ağızlarının kokusu, Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.
3- Melekler her gün ve gece onlara istiğfar ederler, bağışlanmalarını dilerler.
4- Allah (c.c.) cennetine emredip: “Kullarım için hazırlanıp süslen, onların dünya meşakkatlerinden kurtulup benim yurduma ve ihsanıma istirahat için gelmeleri yaklaştı” buyurur.
5- Ramazanın son gecesi olunca, Allah hepsini bağışlar.”
Yine Selman (r.a.)’ın naklettiği bir hadis-i şerifte Şaban ayının son gününde Resulullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Ey insanlar! Sizi büyük ve mübarek bir ay gölgeledi. O ay içerisinde bir gece vardır ki, bin aydan hayırlıdır. O öyle bir aydır ki, Allah gündüz orucunu farz, gece ibadetini nafile kıldı. O ay içerisinde bir hayır işleyen diğer aylarda bir farz işlemiş gibi olur. O ayda bir farz işleyen diğer aylarda yetmiş bin farz işlemiş gibi olur. O, sabır ayıdır. Sabrın sevabı ise cennettir. O, yardımlaşma ayıdır. O ayda mü’minin rızkı bereketlenir. Ramazanda kim bir oruçluyu iftar ettirirse; bu, günahlarının bağışlanmasına, cehennemden azat olmasına sebep olur ve oruçlunun sevabından hiçbir şey eksiltilmeksizin onun sevabı kadar sevap alır.”
Bu ay; tutulan oruçları, kılınan teravih namazları, okunan hatim ve mukabeleleri, fitre ve zekâtları, iftar ve sahurları, dua ve niyazları ile baştan sona bir rahmet, bereket ve ecir ayıdır. Peygamberimiz (s.a.s.)’in ifadeleriyle: “Bu ay; cennet kapılarının açıldığı, cehennem kapılarının kapandığı ve şeytanların zincire vurulduğu bir aydır.”
Görüldüğü gibi Ramazan ayı bağışlanma ayıdır. Nefs-i emmare dediğimiz kötülüğe götüren nefis, bu ayda yapılan mücadele ile terbiye edilir. Fenalığa açılan hırslar bu ayda yapılan ibadetlerle sakinleştirilir. Ramazan ayının en büyük özelliklerinden biri olan oruç, dinin en temel esaslarından biridir. Kısaca Ramazan, Kur’an ve oruç ayıdır. Bir taraftan oruçla nefsin kötü sıfatlarını yakıp onu temizlerken diğer taraftan ilahi bir nur olan Kur’an ile hayatımızı aydınlatmak için bize tanınmış en büyük fırsattır.
Bizler de Ramazan ayının kıymetini idrak edelim ve en iyi şekilde değerlendirmeye çalışalım. Mükâfatını sadece Allah’tan bekleyerek ihlâslı bir şekilde oruç tutalım; vakit namazlarını ve teravih namazlarını mümkün olduğunca camilerde cemaatle kılmaya gayret gösterelim. Kur’an ayında Kur’an’a sarılalım ve bol bol okuyalım, mukabelelere gidelim. Nefis muhasebesi yapalım, günahlarımızın affı için tövbe ve istiğfarda bulunalım, kötülüklerden, haramlardan uzaklaşalım. Kendimiz, ailemiz ve bütün Müslüman kardeşlerimiz için dua edelim. Fakirlere, yetim ve kimsesiz çocuklara yardım elimizi uzatalım, elimizden geldiği kadar hayır ve hasenat yapalım. Böylece bu mübarek ayın manevi nimetlerinden, feyz ve bereketinden nasibimizi alalım. Bu vesileyle 2 nisan 2022 cumartesiden itibaren idrak edeceğimiz Ramazan-ı Şerifinizin hayırlı ve mübarek olmasını niyaz ediyorum.
1- Bakara,2/185
2- Et-Terğib, 2/92
3- Et-Terğib, 94,95
4- Tac Terc. 2, 74
Yorum Yap