- 22.05.2023 10:22
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bizleri temsil edecek olan milletvekilleri ne iş yapar? Ya da milletvekillerinin görevleri nelerdir?
Milletvekilliğini kazanan vekiller Ankara’ya yerleşir ve TBMM’de çalışmalara başlarlar.
Günler aylar geçtikçe yeni vekiller görevlerine ısınmaya başlarlar. Daha önce vekillik yapanlar hiç zorlanmazlar. Tecrübelerine dayanarak TBMM’de rahat olurlar.
Bizleri milletvekili olarak temsil edenlerin görevlerini ve ayrıcalıklarını sizlere sırası ile aktarayım.
MİLLETVEKİLİ NE İŞ YAPAR?
Birincisi: Gensoru hazırlamak,
İkincisi: Meclis araştırması yapmak,
Üçüncüsü: Meclis kürsüsünde ülke gündemine dair açıklamalar yapmak,
Dördüncüsü: Bakanlar ile fikir alışverişinde bulunmak,
Beşincisi: Olağanüstü kongrelere katılmak,
Altıncısı: Bütçe kanun tasarısı hazırlamak ya da sunulan tasarıları kabul etmek.
MİLLETVEKİLLERİN AYRICALIKLARI
Birincisi: Milletvekillerinin eş ve çocuklarına diplomatik pasaport verilir.
İkincisi: Giderleri devlet tarafından karşılanan sekreter, danışman ve yardımcı personel verilir.
Üçüncüsü: Mecliste sunulan sosyal imkanlardan lokanta, berber, sağlık hizmetlerinden, meclis dışında da kamu ve kuruluşlarından ve tüm sosyal imkanlardan faydalanmak.
Dördüncüsü: Ulaşım ve iletişim konusunda belirli miktarlara kadar ücretsiz hizmet olanaklarından faydalanırlar.
MİLLETVEKİLİ OLUNCA KEBAP HAYATI MI BAŞLIYOR?
Her seçim dönemlerinde siyasi partilerden adaylar ortaya çıkar. Bu adayların amacı milletvekili olmaktır.
Her partiden onlarca kişi başvuru yapar. Adaylar başvuru yaptıkları partilerine belirli bir para bağışı yaparak dosyalarını verirler.
Kararı Ankara verir. Onlarca aday arasından ilk 3 kişiyi belirler. Geri kalanlar elenir. Bu 3 kişi tüm imkanlarını kullanarak halkın gözüne girmeye çalışırlar. Ne kadar oy toplarlarsa şansları o kadar yüksek olur.
Siyasi partilerden 3 kişi milletvekili olmayı hak kazanır. Bu sefer hedef meclis olur. Yemin ettikten sonra milletvekilliği resmiyet kazanır ve temsil ettiği ilin baş mimarı olur.
Bakarsınız milletvekili iken Bakan olma şansınız bile doğar. En yüksek merci ne derse o olur. Vekil diye meclise gidersiniz bir anda Bakan bile olursunuz.
Efendim ballı kaymak vekillik mesleği başlar. Özel sekreter, özel danışman, özel araba, özel şoför, özel koruma derken bir anda hayatınız değişir.
Allah Allah maaşlar dolgun olur. Bu arada emeklilik hazır. Mecliste kuzu etinden tandıra, kebaba kadar ucuz tarife yiyebildiğiniz kadar yiyin.
Sizi seçen ve sizlere oy verenleri boş verin. Nasıl olsa öyle ya da böyle kapağı meclise attık. Düzce kasaba gibi yer Ankara çok hareketli bir yer. Ailenizi de alıp yine kapağı Ankara’ya attınız. Ne işiniz var Düzce’de…
Arada bir Düzce’ye gezmeye gelir naber ya deriz olur biter. Hele hele ağzımız laf yapıyorsa dokunmayın şabanıma değil mi?
Bu arada vekilleri Ankara’ya gönderen seçmenler pişman olmasına rağmen iş işten geçmiştir. Adam köprüyü çoktan geçmiştir. Biz hala vekilim sen çok yaşa diyoruz. Saygıda kusur etmiyoruz. Vekil benimle tokalaştı benimle konuştu diye seviniyoruz. Etrafımızdakilere caka bile satıyoruz.
Düzce’nin sorunları ile ilgilenen ve ilgilenmeyen vekiller var. Hepsini aynı kefeye koyamayız. Çalışan vekilleri ve çalışmayanları herkes biliyor.
Düzce olarak mecliste 3 vekilimiz var. Önümüzdeki günler içerisinde meclisin kebap olup olmadığını göreceğiz.
Milletvekillerimiz ile ilgili olarak önümüzdeki günlerde yazılar yazmaya devam edeceğiz.
Esenkalın…
Yorum Yap