Rana Setenay KUBİLAY
Rana Setenay KUBİLAY

Gazete: Düzce Postası

Beslenme ve Diyet Uzmanı

Okul öncesi dönemde beslenme

  • 17.11.2022 12:38

YETİŞKİNLİĞİN temellerinin atıldığı, damak zevkinin oturmaya başladığı ve gelişimin gözle görülür olduğu dönem. Bu dönemde yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir. Aynı zamanda kişilerin sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları gereken dönemdir. Peki bu kazanım nasıl olur? Çocukların doğumdan itibaren okul öncesine kadar geçen zamandaki gıda seçimlerinin tutumu bunu etkilemektedir. Bu dönemin sağlıklı olması çok önemlidir.

Okul öncesi dönemdeki çocukluk beslenmesinin temel özellikleri arasında beslenme sorunlarını sıklıkla görmekteyiz. Yeme gereksiniminin azalması ilk bir yaşa göre büyüme hızını biraz duraklatır. Yemek seçen, tabağını bitirmeden sofradan kalkmak isteyen, normal büyüme belirtileri gösteren çocuklar için bile anne babaların ‘’çocuğum az kilo alıyor’’ dediği dönemdir. Bu süreçte çocuğun gelecekteki beslenme alışkanlığı büyük oranda belirlenir. Beslenme alışkanlığını geliştirirken en önemli belirleyici aile ve aile mutfağıdır. Bu yüzden gönlünüzün rahat olması çocuklarınızı doğru besinlere ve beslenme modeline yönlendirmede çok önemlidir.

Okul öncesi dönemde sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılmasının artıları nelerdir? Çocuğun sağlıklı büyüme ve gelişmesini destekler. Çocuklarda demir yetersizliğinden kaynaklanan anemi, yetersiz beslenme, obezite ve erken diş çürümesi gibi sağlık sorunlarını önler. Çocuklarda yaşam boyu sağlığın korunmasına ve yetişkin dönem kronik hastalıkların (kalp damar hastalıkları, Tip 2 diabetes mellitus, hipertansiyon, bazı kanser türleri ve osteoporoz gibi) oluşum riskinin azaltılmasına yardımcı olur.

GENEL ÖNERİLER: Çocuklar düzenli ve öğün atlamadan beslenmelidir. İyi bir beslenme alışkanlığı için çocuğa her besin grubundan yedirilmelidir. Yiyecekleri tabağına gereksiniminden fazla konulmamalıdır. Ara öğünlerde şeker, bisküvi, çay, gazoz, kolalı içecekler verilmemelidir. Çocuğun gelişimi için kendi kendine yemek yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Sevmediği besinler konusunda ısrar etmeyip aynı gruptaki benzer besinler verilmelidir. Çocukların mideleri bu derece büyük porsiyonları alacak büyüklükte değildir. Okul öncesi çocukların porsiyonları yetişkin porsiyonlarının 1/4’ü ile 1/3’ü arasında olmalıdır. 1-5 yaş beslenme  ¾ ya da en az %50’ si hayvansal kaynaklı protein olmalıdır.  Sebze yemeyen minikler için çorba tarifimle geldim.

BİR TENCERELİK MUCİZELER: SEBZE ÇORBASI

Malzemeler: 2 adet orta büyüklükte havuç, 2 adet kereviz sapı, ¼ ince doğranmış soğan, soyulmuş ve çekirdekleri çıkartılmış 1 adet domates, yıkanmış soyulmuş ve küp küp doğranmış 2 adet patates ve 1 adet tatlı(turuncu) patates, yıkanmış yarım bardak dolmalık kabak, 1 bardak taze fasulye veya bezelye, 3.5 bardak su.

Yapılışı: Suyu kaynatın sonra sebzeleri ekleyin, 1 saat pişirin. Sonunda püre haline getirin. Afiyet olsun.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Postası Gazetecilik Matbaacılık Ticaret Ltd. Şti. (www.duzcepostasi.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız