Rana Setenay KUBİLAY
Rana Setenay KUBİLAY Gazete: Düzce Postası Beslenme ve Diyet Uzmanı

Kurban Bayramı’nda beslenme

  • 28.06.2023 00:15

Herkese hayırlı bayramlar, 

Biz şimdi tatlı yiyemeyecek miyiz? Tabiki yiyebilirsiniz.  Dikkat edilmesi gereken ilk konu yüksek miktarda yağ ve şeker içeren hamur tatlıları yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek gerekir. Misafirlerinize çikolatanın yanında kuru meyve, ceviz, badem gibi besinler ikram edebilirsiniz. Güne kahvaltıyı atlamadan başlamanız ilerleyen saatlerde porsiyonlarınızı kontrol etmenizi kolaylaştıracaktır. 

Ziyaretlerinizin, sohbetlerin en yakın dostu türk kahveleri ve çaylara dikkat etmek gerekir, su tüketimini ihmal etmemelisiniz. Fazla miktarda çay ve kahve tüketimi idrar söktürücü etkileri nedeniyle vücuttan fazlaca su kaybedilmesine neden olabilir. Günlük 2-3 litre su tüketmeyi ihmal etmeyin.


PEKİ KURBAN ETİ NASIL TÜKETİLMELİDİR?

Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle kurban etleri hemen tüketilmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.


KURBAN ETLERİNİ NASIL PİŞİRMELİYİZ?

Pişirme yöntemi de etin miktarı kadar önem taşımaktadır. Kızartma yapmak yerine ızgara ve haşlama yöntemleri tercih edilmelidir. Kanserojen maddelerin artmaması için yüksek ısıda pişirilmemeli. Etler iyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller ve vitaminleri de içermelerine rağmen C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için gereklidir. Ayrıca besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemeklerde ekstra yağ kullanılmamalı, kendi yağı ile pişirilmelidir. Özellikle tereyağ ve kuyruk yağı tüketiminden kaçınılmalıdır. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. 

Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 C olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır. Bazı hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı unutulmamalı ve etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir.


 KURBAN ETLERİNİ NASIL SAKLAMALIYIZ?

Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede birkaç hafta, -18 derece derin dondurucuda ise 3-4 ay süreyle saklanabilir.Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı "mikroorganizmalar" için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Etlerin, "oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil", yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır. Bayramlarda da yeterli ve dengeli beslenme ilkelerine uygun miktarda et tüketirken çeşitlilik yaratmak için, diğer besin grupları olan ‘süt (süt, yoğurt, ayran, peynir vb) grubu’, ‘ekmek (tahıl; makarna, bulgur, pirinç )) grubu’, ‘sebze grubu’ ve ‘meyve grubu’ ile aynı öğünde birlikte tüketmeye özen gösterilmelidir. Her zaman olduğu gibi bu özel günde de dengeli beslenmeyi ihmal etmemek gerekiyor. Fazla porsiyon et tüketiminden kaçınılmalıdır.

Sevdiklerinizle huzur dolu sofralarda neşeyle sağlıklı kaloriler almanız dileğiyle..

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Postası Gazetecilik Matbaacılık Ticaret Ltd. Şti. (www.duzcepostasi.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız