Süt üreticileri de dertli

Son bir yıl içerisinde gerek dolar kurunda gerekse elektrik ve benzin fiyatlarında yaşanan artış çiftçilerden sonra süt üreticilerini de vurdu. Yem fiyatlarındaki artışa ek olarak nakliye ve süt soğutma bedellerinde yaşanan artış üreticinin belini doğrultmasına izin vermiyor.

19.02.2022 - 16:54
Güncelleme 20.02.2022 - 10:30
Özel Haber

 

 

"İNŞALLAH SATICILAR İNDİRİMİ UYGULAR"

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız süt üreticilerinden Mümine Sandıkçı, “Yem fiyatları birden üç katına çıktı, şu anda çok pahalı. Sayın Cumhurbaşkanı yemin artık yüzde 12 indirimle satılacağını söyledi, inşallah satıcılar da bunu uygular. O zaman süt fiyatları da düşer. Ama şu anki yem fiyatlarına göre 5 TL’den aşağı olmamalı. Aslında biz sütü fabrikalara zaten uygun fiyata 3,60 TL’ye veriyoruz, ama komisyoncular daha çok pay alıyor” dedi.

Sandıkçı ayrıca devlet desteği almadan kendi imkanları ile tarla ektiklerini, gübre çok pahalı olduğu için buğday, arpa ekemediklerini, zaten ekim işini de sadece hayvanlara yem olması için yaptıklarını ve bu fiyatlarla önümüzdeki ekim mevsiminde ekim yapıp yapamayacaklarını bilmediklerini söyledi.

 

 

 

"BU GİDİŞLE HAYVANCILIK ÖLECEK"

Yine süt üretiminden geçimini sağlayan Kamile Sandıkçı ise “Aldığımız süt parası yeme yetmiyor. Hayvanlara az az yem veriyoruz bu sefer de süt azalıyor, hayvanlarım zayıfladı. Yeme indirim geldiğini söylüyorlar, ama ne kooperatifte ne de bize yem temin eden köy bakkalında indirim falan yok, hala yüksek fiyata alıyoruz. Ekim zamanı geldi, gübreler de çok pahalı. Hayvanların yoncalarına gübre atmamız lazım alamıyoruz. Gübre fiyatı yemin iki katı olmuş. Fındığa da atamayacağız gübre. En ucuz kepek bile 200 lira, süt yemi zaten alamıyorum. Kurbanlığım var kepek veriyorum, besi yemi alamıyorum. Önceden iki tabak veriyordum, şimdi bir tabağın yarısını verebiliyorum hayvanlara, yani ölmeyecek kadar. Bekliyoruz bir çare gelecek diye, bir indirim yapacaklar diye. Bu niye böyle oldu onu da anlamıyoruz. Bunu fırsatçılar mı yapıyor, büyük başlar mı yapıyor, kim yapıyor bu zamları? Bu gidişle hayvancılık ölecek. Verim bitti, tarım da ölecek. Ben de hayvanlarımı satmayı düşünüyorum. Zaten bizden sonra bakan olmaz, gençler bakmaz. Biz hayvancılık yaşasın diye uğraşıyoruz” dedi.

Yem fiyatlarına gelen indirimin satıcılar tarafından uygulanacağına inanmadıklarını söyleyen Nazmiye Meral ise tarla ekmekten vazgeçtiklerini, böyle giderse hayvan bakmaktan da vazgeçeceklerini, çünkü bir çuval gübrenin 500 lira, tohumun da 1500 lira olduğunu ve bu fiyatlarla ne ekip ne yiyeceklerini bilmediklerini sözlerine ekledi.

 

"KUZULARIM İÇİN YEM İSTEYECEĞİM"

Yem fiyatları ile ilgili görüşünü aldığımız bir diğer üretici olan Mustafa Sandıkçı ise “Yem fiyatları çok yüksek. Alamıyoruz, alım gücümüz yok. Bu hayvanların yem yemeleri lazım. Bu kuzuların büyümesi lazım, sağlıklı olması lazım ki insanların yemesi için. Şimdi ben bunlara yem alamayınca bu kuzular nasıl sağlıklı olsun da ben satayım? Devlet kahvede oturana para veriyor. Ben de gideceğim sosyal yardımlaşmaya kuzularım için yem isteyeceğim. Bilmiyorum suç mudur sosyal yardımlaşmadan yem istemek. Tek çarem bu kaldı. Yem fiyatlarındaki indirim yeterli değil. Koyun başına verilen yardım da yeterli değil. Verilen para hayvanın hiçbir masrafına yetmiyor. Gübre fiyatları da aldı başını gitti. Ne yonca, ne arpa, ne de silaj ekebiliyorum. Bu sene ne yapacağım bilmiyorum. Yem de bitti, silaj da bitti, yonca da bitti” şeklinde konuştu.


Editör: C. Sandıkçı
Youtube kanalımıza abone olarak yeni
videolarımızdan ilk siz haberdar olun.
Youtube Adresimiz