Geçici :"Oda başkanının aday olması daha etik olurdu"

Düzce esnafını yakından ilgilendiren Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin (DESOB) genel kurulu yarın yapılacak. DESOB Başkanlığına aday olan Murat Geçici, “Biz bu görevi 13 tane oda yönetimimiz ile değil, 27 oda başkanımız ve 13 bin tane esnafımızla hareket ederek her birisine dokunarak yapma düşüncesinde hizmet yoluna çıktık” derken, esnafın kazanacağı bir adaya bu görevin nasip olmasını diledi.

13.05.2022 - 18:12
Güncelleme 14.05.2022 - 11:49
Özel Haber

Düzce’de 2022 yılı ile birlikte başlayan esnaf odası seçimlerine ilişkin süreç, yarın yapılacak birlik seçimi ile sona erecek. Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) 7. Olağan Genel Kurulu 14 Mayıs Cumartesi günü saat 12.00’da Prof. Dr. Erol Güngör Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Birliğin 16 yıldır başkanlığını yapan Mustafa Kayıkcı’ya rakip olan ve en fazla üye sayısına sahip Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası’nın (DEMSO) Başkanı Murat Geçici, yaklaşan kongre öncesi Düzce Postası’na özel açıklamalarda bulundu.

Düzce’de 13 bin esnaf ve 27 oda bulunduğunu ifade eden Geçici, seçimlerde oda yönetimlerinde bulunan 191 kişinin 1’er oy, DESOB yöneticilerinin 2’şer oy olmak üzere 201 oy kullanılacağını belirtti.

 

“ÇOK GÜZEL TEPKİLER ALIYORUZ”

Seçim çalışmaları hakkında bilgiler veren Geçici, adil bir yarış olmadığını düşündüğünü vurguladı. Seçimlerde oy kullanacak oda yönetimlerinin iletişim bilgilerinin kendileri ile paylaşılmadığını dile getiren Geçici, “Ben listelere seçime 4-5 gün kala ulaşabildim. Birlik başkanı, genel sekreteri ve sicil müdürü yasak olduğunu, veremeyeceklerini söylediler. Eşimizden dostumuzdan aldığımız bilgiler ile ziyaretlerimizi yapıyoruz, yapacaklarımızı anlatıyoruz. 16 yıldır mevcut başkanın yapamadıklarını anlatıyoruz. Çok da güzel tepkiler alıyoruz. Nasipse emeğimizin karşılığını üyelerimiz bize teveccüh gösterip verecekler” dedi.

 

“MUSTAFA KAYIKCI ODA BAŞKANI DEĞİL, ODA BAŞKANININ ADAY OLMASI DAHA ETİK OLURDU”

8 yıldır 1200 üyeye sahip Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası’nın başkanlığını yürüttüğünü dile getiren Geçici, Mustafa Kayıkcı’dan bu görevi devraldığını ve Kayıkcı’nın şu anda herhangi bir oda başkanlığı bulunmadığını ifade etti. “Ben bu görevi devraldıktan sonra müntesip haktan veya değişik odalarda yönetim kurullarına girerek burada olma gayretinde bulunuyor” diyen Geçici, “27 oda başkanımızın içinden bir arkadaşımızın seçime girmesinin daha etik olduğunu düşünüyorum. Eşit şartlarda veya haklarda bir yarış mı derseniz buna katılmıyorum. 8 senedir içlerindeyim. Benim oy kullanacak kişilerin isimlerine, telefonlarına, adreslerine ulaşmamı engellemelerine anlam veremiyorum. Her sene bayramlaşma programı düzenlenirdi. Bu dönem yapılmadı. Sebebi, bizi bu arkadaşlarla bir araya getirmemekti. Ancak mevcut başkanın tüm oda yöneticilerini telefonla arayarak ‘Bundan sonra daha iyi abilik başkanlık yapacağım. Telefonumu kaydedin’ şeklinde söylemlerde bulunduğunu duyuyorum. Eşit bir yarış olmuyor” ifadelerini kullandı.

 

“SEÇİMLERE MÜDAHİL OLAN KURUMLAR VAR, BIRAKIN ESNAF KARAR VERSİN”

Oda seçimlerine bazı kurumların müdahil olduklarını ve bugün aynı şekilde birlik seçimlerinde da müdahilliklerini devam ettirdiklerini söyleyerek, bu durumu eleştiren Geçici, “Mesela bir tane örnek vermek istiyorum; Düzce Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi. Benim çok saygı duyduğum, sevdiğim bir başkanı var. Mevcut başkanla üye tarafına bakıldığında çok aktif bir çalışmaları yok. Fakat duyumlarıma göre; şöyle bir kanıya kapılmışlar: Murat Geçici DESOB Başkanı olursa, yarın biz seçime gittiğimizde yeni adayı destekler. Biz de koltuğumuzdan oluruz gibi ortada böyle bir söylem var. Ne kadar doğrudur bilemem. Bize de oy verecek delegelerin söyledikleri. Bunlar insanı üzüyor. Burası bir esnaf odası seçimi. Bırakın bizi buna da esnaf karar versin. Bu konuda etki yapmalarını kesinlikle adil bulmuyorum. Ama ben yine de mütevazi bir şekilde kimseyi karalamadan, onların yaptığını yapmadan, çok sakin bir şekilde bu seçimi nasipse sandığa gidinceye kadar sürdürmeyi düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

“27 ODA BAŞKANI 8 YILDIR 8 KERE BİR ARAYA GELMEDİK”

DESOB yönetimine ilişkin eleştirilerde bulunan Başkan Adayı Murat Geçici, niçin aday olduğunu ise şöyle anlattı: “Hiç kimse kendi başına ben alayım diyor ortaya çıkmaz. Adaylık şöyle oluşur. Esnafın dilinde bir kabarma başlar, esnaf bir arayışa girer. Bunun da nedeni 1996 yılından 2022 yılına kadar oda başkanlığı ve DESOB Başkanlığı yapıyorsunuz, 8 yıldır 8 kere 27 oda başkanı biz bir araya gelip istişare dahi yapamadık. İstişare olmayan, üyelerini ziyaret etmeyen, derdini bilmeyen bir yönetim ne kadar faydalı olabilir? Akçakoca ilçesinde üye ziyaretindeydik, ‘16 senedir bir defa aramayan bir başkan bu bayram arıyor, yemek veriyor, kahvaltı veriyor bu ilgi valla senin sayende’ diye üye söylediğinde benim içim parçalanıyor. Biz bu üyelerimizle ve başkanlarımızla sıkı bir diyalog ve istişare yapacağız. Üyemizin sorunlarını anlatacağız. Fakat öyle bir hal almış ki DESOB, seçime 1 ay kala üye hatırlanıp, seçimde oyunu aldıktan sonra unutulur hale gelmiş.

 

“BİZ BU GÖREVİ 27 ODA BAŞKANI VE 13 BİN ESNAFA DOKUNARAK YAPACAĞIZ”

Bunu ben bir oda başkanı olarak anlatırken, ben de DESOB’un bir üyesiyim. Mevcut başkan gibi işyeri olmayan, kahveciler odasına kayıtlı bir oda başkanı değilim. Eski sanayi çarşısında atölyesi olan, galericiler sitesinde dükkanı olan biriyim. Bu mağduriyetin içinde ben de varım. Mustafa Kayıkcı, izolasyon işi yapan, büyük firmalara iş yapan, şirketlerden iş alan Düzce TSO’ya kayıtlı bir kişi. Bu tuhaf değil mi? Kahveci ise kahvehanesi olması lazım. Veya emlakçı ise bürosu olması lazım, ben görmedim. Yanında çalışan sigortalı işçisini de görmedim. Fakat vergi kaydı açılmış. Ben bunları araştırmadım. Çünkü hiçbir zaman kavga tarafında değilim. Birleştirici bir taraftayım. Herkes kendine yakışanı yapar bilincindeyim. Bunu kamuoyu da, oda başkanlarımız da biliyor. Biz bu görevi 13 tane oda yönetimimiz ile değil, 27 oda başkanımız ve 13 bin tane esnafımızla hareket ederek her birisine dokunarak yapma düşüncesinde hizmet yoluna çıktık.”

 

“TEVECCÜH GÖRÜP SEÇİLDİĞİMİZDE FARKIMIZI HERKES GÖRECEK”

DEMSO Başkanı Murat Geçici, DESOB Başkanı olarak seçilmesi halinde nasıl bir yönetim anlayışı ile birliği yöneteceklerini ise şöyle açıkladı: “Mevcuda baktığınızda DESOB’u sanki 3 tane oda başkanı yönetiyor. Biz burada yönetimi sadece merkez ile kısıtlayarak değil, ilçelerdeki yönetim kurullarından arkadaşlarımızı da içimize alarak, diğer ilçeleri de içimize alarak yaymak istiyoruz. Başkanların haricinde yönetimlerden de listeye adam koyarak tabanla birleşmek istiyoruz. Bu yönetimi oluşturduğumuzda ve teveccüh görüp seçildiğimizde farkımızı herkes görecek. 16 senedir yapılmayanları ve 13 bin esnafa nasıl dokunulduğunu görecekler. Bunun yanı sıra aylık mutad toplantılarımız öncesinde 27 oda başkanımızla istişare toplantısı yapacağız. 8 senede 8 sefer toplanmayan bir yönetimin görmesi ve bizim de farkımızı göstermemiz açısından yılda en az bir sefer bize oy verecek 27 odanın yönetim kurulu ile toplantı yapacağız. Nasipse bu şekilde olacağız.

Biz hizmet sektöründeyiz. 5362 esnaf kanununa göre, devletimiz ile esnafın arasında bir kurumuz. Burada kanun çerçevesinde tüm ilgili makamlarla istişare içinde olacağız. Bizim kırmızı çizgimiz esnaftır. Bizim esnafımız 20-30 tane işçi çalıştırma potansiyelinde değiller. Yanlarında 2-3 tane sigortalı çalışanları var. Zaman zaman sıkıntılar çektiklerinde, kredi noktasında veya üst kurullarımızda, bakanlık noktasında temsil makamında buradaki sahada gördüğümüz tüm sıkıntılarını direkt TESK’e, üst kuruluşlara, Düzce’de kurumlara birebir kendim bizzat ileterek gerekli desteği alacağım kanaatindeyim.”

 

“ELİNİZİ KALBİNİZE KOYARAK OY KULLANMANIZI RİCA EDİYORUM”

Birçok esnafın değişimden yana olduğunu ve ciddi şekilde destek gördüklerini vurgulayan Geçici, bazı oda başkanlarının kendi şahsi çıkarları doğrultusunda “buraya oy vereceksin” şeklinde baskı kurmaya çalıştıklarını ifade etti.

Delegelere seslenen Geçici, “Sandık insanın vicdanıdır. Bu kadar başarılı bir şekilde bu sistemde esnaflık yapıyorsunuz. Elinizi kalbinize koyarak oy kullanmanızı rica ediyorum. Bir de şu konuya dikkat etmelerini istiyorum. Bizler kendi şahsımıza oy kullanamıyoruz. Bize teveccüh gösteren esnafımız yönetim kuruluna oy vermiş. Bugün anlamı üst kurullarda, gerek odalar birliğinde, gerek federasyonlarda, gerek TESK’te bizi temsil edecek, bize faydalı olacak adaylara oy verin seçimde. Bizim kullandığımız oylar esnafımızın bize vermiş olduğu emanet. Bu konuda tüm arkadaşlarımızın hassasiyetle hareket etmelerini ve kendi kalplerinden geçenleri sandığa yansıtmalarını isterim. Bu bir yarış, önemli bir seçim. 13 bin esnafı ilgilendiren bir seçim. Önemli bir kitleye hizmet edeceğiz ve biz bunun bilincindeyiz. Sonuç ne olursa olsun esnafımızın kazanacağı bir adaya bu görevi nasip etsin” ifadelerini kullandı.

 

MURAT GEÇİCİ KİMDİR?

1973 doğumlu olan Murat Geçici, evli ve 2 çocuk babası. Düzce Merkez Develi Besni Köyü’nde ikamet eden Geçici, 10 yıl muhtarlık da yaptı. 8 yıldır, yani 2 dönemdir Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Başkanı olarak görev yapan Geçici, 2022 yılı Ocak ayında yapılan kongre sonucu 3. kez oda başkanı seçildi ve halen bu görevi sürdürüyor.

 


Editör: C. Sandıkçı
Youtube kanalımıza abone olarak yeni
videolarımızdan ilk siz haberdar olun.
Youtube Adresimiz