Adaylar konuştu

Düzce Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, Cem Yıldırım başkanlığında geçen 3 yılın ardından yeni başkanını seçmek için toplanıyor.

Adaylar konuştu
21.05.2022 - 11:38
Özel Haber

21-22 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler odası 14. Olağan Genel Kurulu öncesinde adaylar Cem Yıldırım (mevcut başkan), Birol Aksu ve Adem Bilgin yoğun bir seçim çalışması yürütüyorlar.

Ekonomiye yön veren ve yol gösteren Mali Müşavirlerin genel kurulu öncesinde, çalışmaları ve seçimler hakkında fikirlerini almak istediğimiz adaylarla görüştük.

Birol Aksu

“DAĞILMIŞ AİLEYİ TOPLAYACAĞIM”

Düzce’deki muhasebeciler ve mali müşavirler içinde en eski meslek erbaplarından biri olan 1960 Düzce doğumlu Birol Aksu 15 yaşında Ticaret Meslek Lisesinde öğrenci iken rahmetli babasının yanında defter işleyerek başladığı mesleğini  45 yılı aşkın süredir devam ettiriyor. Mesleğinin yanı sıra birçok sosyal faaliyetin de başında bulunan Aksu, bir taraftan Düzce Bisiklet Kulübünün Başkanı iken bir taraftan da Türkiye Muaythai Merkez Yürütme Kurulunda görev alıyor. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Üyesi de olan Birol Aksu, aynı zamanda Düzce Kadın Futbol Kulübünün de organizasyonlarını yürütüyor.

Yaklaşan genel kurul ve başkanlık seçimleri konusunda fikirlerini alma imkanı bulduğumuz Birol Aksu önemli açıklamalarda bulundu.

 

“BENİMLE BİRLİKTE ODA ÇOK TANINMAYA BAŞLADI”

Geçmişte meslektaşlarının sık sık bir araya gelme imkanı bulduğunu, fakat mevcut 287 (henüz belgesini almamış fakat mesleğe hak kazanmış 9 mali müşavir haricinde) mali müşavirin birbirini tanımadığına dikkat çeken Birol Aksu, “296 meslektaşın kayıtlı olduğu bir odayız. Son 20 yıldır odamız tek bir grubun elinde. Seçimlerde başka aday da olmuyor, aday olanı da çok çabuk harcıyorlar, bitiriyorlar. Yani 20 yıldan beri belli bir anlayışla bir grubun elinde bulunuyor oda. Aynı grup aday gösteriyor, seçimleri kendisi alıyor. İki dönem zorunluluğu olduğu için iki dönem kendisi sonraki iki dönemde de kendi gösterdiği aday alıyor. Oda 2000 yılında kuruldu, yani 22 yıllık bir oda. Üç yıl önce ilk kez ben aday oldum.  Kampanya için çok kısa süre çalıştım ama, çok güzel çalışıp iyi de oy aldım. Nispi temsil olduğu için benim grubumdan 2, onlardan 3 kişi girdi. Beraber düzgün de çalıştık. Oda faaliyetleri ve odayı tanıtım konusunda güzel çalıştık. Ben birçok faaliyetin başında olan biriyim, benimle birlikte oda çok tanınmaya, faaliyetleri görünmeye başladı. Bir grup eğer odayı alırsa oda tanınsın istemiyor, odanın faaliyetleri de önemli değil, sadece bizde olsun istiyorlar. Fakat farklı farklı kişilerin aday olması önemli, çünkü rekabet kaliteyi de beraberinde getiriyor.  Bu anlamda aday olduk. Genç bir arkadaşımız da aday oldu. 3 ayrı grup olarak tatlı bir rekabet şeklinde gidiyoruz. Divanı da beraber belirleyeceğiz, insanlar bir dargınlık küslük olmadığını görsün. Aday olmak herkesin demokratik hakkı.

 

“ARAMIZDA GERGİNLİK OLMADIĞINI GÖSTERMELİYİZ”

Oda yönetimini alacağımı çok net bir şekilde biliyorum, çünkü çok güzel çalıştım. Eğer oda yönetimini alamazsam çok yanılmış olurum. Ama yanılamayacağım, arkadaşlar beni yanıltmayacaklar. Ben listemi hazırladım. Bir grubun liste yapmakta zorlandığını biliyorum, diğer grubunsa yapamayacağını düşünüyorum. Ama benim yönetimim çok rahat. Üç grup aday olduğu için de arkadaşlar yedek listede bile yer almak istemiyorlar, bir çekişme olduğunu düşünüyorlar. Aramızda gerginlik olmadığını göstermeliyiz. Çünkü başkan olacak kişi 296 meslektaşımın başkanı olacak. Odada ayrım ve siyasetin olmaması lazım. Ben sadece bir dönem için başkanlığı istiyorum. Arkadaşların farklılığı görmesini istedim. Meslektaşlarımın elbette birçok sorunu var. Ama en büyük hedefim oda kurulduğundan beri yani 20 yıldır bir araya gelmeyen meslektaşlarımı bir araya getirmek, ben ilk önce bunu başaracağım” dedi.

 

“BAZI ODALARDA 25 YILDIR OTURAN DİNOZORLAR VAR”

Neden başkan olmak istiyorsunuz sorusuna çok net bir şekilde “Tabi ki daha iyi yapacağımı düşündüğüm için“ cevabını veren Aksu, bilgisine, liyakatına ve deneyimlerine güvendiğini ve bunun için başkan olmak istediğini belirtti. Aksu, üç yıl önceki seçimlerde kendi grubundan beraber seçimlere girdiği Sezgin Coşar’la birlikte diğer gruba çok destek olduklarını ve eksiklerini giderdiklerini, o grubun da bunun farkında olduğunu ifade etti.

Mevcut yönetimin odaya kayıtlı meslektaşların bir araya gelmesini istemediğine de değinen Birol Aksu, “Siz eğer bir grup olarak odayı alırsanız 60 kişi seçime girerseniz ve sadece aidat toplarsanız alışkanlık olur. Biz devam edelim nasıl olsa oy veriyorlar, nasıl olsa başkası alamıyor diye düşünülüyor. Sonra bakıyorsunuz odayı kendinin zannetme gibi alışkanlıklar oluyor. Görüyorsunuz bazı odalarda 25 yıldır oturan dinozorlar var, bunlar hiç normal şeyler değil. Ben maaş almıyorum diyorlar ama bir menfaat sağlamamaları mümkün değil. Menfaat sağlamıyorum diyenlerin altında süper lüks araçlar var. Benim öncelikli hedefim meslektaşlarımı bir araya getirmek ve iki adayın toplamında fazla oy alacağıma inanıyorum” dedi.

 

“EKONOMİYİ BİZ BELİRLİYORUZ”

Her türlü mükellefin defterini tuttukları için her konuda ve her meslekte genel ve özel bilgi sahibi olduklarını söyleyen Aksu, ayrıca sürekli mevzuat değişiminin de zihinlerini çok çalıştırdığını, bu kadar yetenekli meslek mensubu varken sadece bir gruptan başkan çıkmasının normal olmadığını da ifade etti. Seçimlerin en önemli noktasının “meslektaşların herkesin yönetimde olabileceğini, bundan sonra değişiklik olması gerektiği ve değişikliğin de yararlı olduğunu görmesi” olduğuna da değinen Aksu  “Şu andaki yönetim bazı şeylerden elini eteğini çekmiş durumda. Bizim bildirmemiz, ifade etmemiz gereken şeylere de müdahale etmiyorlar. Örneğin, mücbir sebep (görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk, afet ve buna benzer haller). Mücbir sebebi bizim bildirmemiz gerek, ama esnaf odalarının başkanlarından bekliyorlar. Düzce Belediyesi Kalkınma ve Ekonomi semineri yaptı. Burada Mali Müşavirler Odası yok. MMO’nun olmadığı ekonomi ve kalkınma olur mu? Bize orada yer vermemek belediyenin eksikliği, fakat odanın da kendisini gösterememesi büyük bir kayıp. Bizim imzaladığımız vergiler tahsil ediliyor. Ekonomiyi biz belirliyoruz, biz iki ay beyan vermesek tahsilat olmaz, iki ay ekonomi durur. Böyle bir gücümüz varken ne yazık ki biz bunu hissettiremiyoruz. Birlik olursak, meslektaşlar birbirini tanırsa daha net olacak. SMMMO bir aile, ama yıllardır dağılmış bir aile ve ben oda başkanı olarak bu dağılmış aileyi toparlayacağım” dedi.

 

Cem Yıldırım

“GÖREV DEĞİL GÖNÜL BAĞI”

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Genel Kurulu öncesinde görüşlerini aldığımız adaylardan biri de halen SMMMO başkanlık görevini yürütmekte olan Cem Yıldırım’dı.

1974 Düzce doğumlu olan Cem Yıldırım evli ve bir çocuk babası. 2002 yılından bu yana Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın üyesi olan Yıldırım, ilk olarak 2010 yılında yönetime seçildiği ve 2 dönem Sekreterlik, 3 dönem de Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalıştığı odada son olarak başkanlık koltuğuna oturdu.

Başkanlığı "görev olarak değil, mesleğine ve odaya olan gönül bağı için" yaptığını belirten Başkan Yıldırım, senelerden beri büyük emek verdiği mesleğine ve meslektaşlarına yeni katkılar sağlayabilmek, yapamadıklarını yapmak, mesleği bir adım daha  ileriye taşıyabilmek ve en iyisini kendisi ve grubunun yapacağına olan inancından dolayı tekrar başkanlığa aday olduğunu ifade etti.

 

“PANDEMİ BİZİ SEKTEYE UĞRATTI”

2019 yılı Mayıs ayında göreve geldiklerinde eğitimler ve özelikle de ön muhasabe eğitimi konusunda faaliyetleri arttırmak istediklerini vurgulayan Yıldırım, ilk iş olarak iktisadi işletmelerini kurduklarını ve 2 dönem boyunca oda olarak uzlaştırıcılık eğitimi, 2 dönem de bilir kişilik eğitimi verdiklerini söyledi. Yıldırım bu eğitimleri sadece oda mensuplarına değil, Düzce’deki diğer meslek gruplarına da verdiklerini anlattı. Bunun dışında mali müşavir staj başlatma ve bitirme sınavları için kurslar düzenlemeyi planladıklarını ifade eden Yıldırım, ilgili bir firmayla anlaşarak, ön kayıtları yaptıklarını ve başvuru aldıklarını, fakat Covid-19 pandemisi nedeniyle eğitimlerin büyük kısmının sekteye uğradığını belirtti. Pandemi sonrası eğitimlere kaldıkları yerden devam etmeye niyetli olduklarını açıklayan Başkan Yıldırım, “Akademik bir oda olduğumuz için eğitim faaliyetlerimiz çok yoğun geçiyor. Odanın sahip olduğu 110 kişilik eğitim salonunu yasal izinleri alarak ihtiyaçlarımızı karşılayacak kapasitede büyük bir salon haline getirmeyi planlıyoruz . Belediye ile ve inşaat mühendisleri ile görüştüm, fikirlerini aldım. Herhangi bir engel olmadığını söylediler” dedi.

“TÜRMOB DESTEKLİ EĞİTİMLER YOLDA”

Yıldırım ayrıca işlerini yürüttükleri mükelleflere yönelik de sosyal projeler kapsamında Ticaret Odası ve esnaf odalarıyla işbirliği içerisinde ücretsiz olarak, vergi mükellefiyeti  konusunda bilinçlendirme amaçlı eğitimler ve  işverenlerin de Sosyal Güvenlik Kurumuna karşı iş kanunu ve sosyal güvenlik kanunu açısından ön bilgi sahibi olması konusunda eğitimler düzenlemek istediklerini belirtti. Kendi meslek mensuplarına yönelik olarak ise “TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) desteği ile SÜRGEM (Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitiimi Merkezi) eğitimlerinin başlayacağını söyleyen Yıldırım, meslek mensuplarının 3568 sayılı yasa kapsamında zorunlu olarak her yıl belli saat sayısında yüz yüze ve uzaktan eğitim almak zorunda olduklarının ve pandemi nedeniyle ertelenen eğitimlerin 2023 yılında tekrar başlayacağının altını çizdi.

“YÜZDE 50 İNDİRİM BEKLENTİMİZ VAR”

Gündemlerinde olan son konunun ise geçmiş dönemlerde nispi aidat adı altında ödedikleri ve 2020 yılında mahkeme kararı ile iptal edilen aidatlar sonrasında serbest çalışan meslek mensuplarıyla bağımlı olarak bir iş yerinde çalışan meslek mensuplarının aynı aidatı ödemek durumunda kalmaları olduğuna değinen Yıldırım, buna yönelik olarak ödemelerin yüzde 50 indirimli hale getirilmesi konusunda genel kurulda bir önerge sunacaklarını ve bu önergenin büyük çoğunluk sağlanarak kuruldan geçeceğine inandıklarını ifade etti.

Adem Bilgin

“MEVCUT YÖNETİM YENİLİKLERE KAPALI”

Aslen Trabzonlu olan ve 2004 yılında ailesi ile birlikte Düzce’ye yerleşen Adem Bilgin, 2006 yılında bir muhasebe bürosunda çalışmaya başladı. O yıllardan bu yana sektör içerisinde olan Bilgin, 6 yıldır ise kendi ofisinde mesleğini icra etmekte.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın kurulduğu günden bu yana aynı 30 -40 kişi etrafında dönen bir yönetim kadrosuna sahip olduğunu  söyleyen Bilgin,  tabana yayılamayan, yeniliklere kapalı olan, genç meslektaşları yönetime katmayan ve meslektaşların sorunlarını görmezden gelen bu kemikleşmiş kadroya karşı genç ve dinamik ekiple yönetime aday olduğunu belirtti.

“ARA ELEMANLARIMIZI KENDİMİZ YETİŞTİRECEĞİZ”

Başkan ve yönetim kadrosu olarak yapabileceklerinin kanunda belli olduğunu ifade eden Adem Bilgin, “Yerel seçimlerdeki gibi uçuk vaatlerde bulunacak halimiz yok. Ancak mesleği fiilen yapmayan arkadaşlarımız var. Yani mali müşavirlik belgesini almış ama bu işi yapmıyor ya da bağımlı çalışıyor bu kişiler odaya kayıtlı ve seçimlerde oy kullanabilecekler. Mesleği fiilen yapmayanlar da yapanlar da aynı aidatı ödüyor. Oysa kanunda diyor ki bu işi fiilen yapmayanlardan %50 indirimli alabilirsin, ama tercihe bırakmışlar. İşte biz önerge sunacağız. Mesleği fiilen yapmayanların aidatlarını %50 düşüreceğiz. Yeni büro açan arkadaşların ilk 3 yıl için aidatlarının %50’sini de oda karşılayacak. Ayrıca meslektaşlarda ve özellikle firmalarda çok ciddi nitelikli ara eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Örneğin; büroya bir eleman alacağız ama istiyoruz ki biraz işi bilen, tecrübeli birisi olsun. Bunlar için oda olarak halk eğitim merkezi ile anlaşıp Düzce’de yaygın olarak kullanılan programlar üzerinden uygulamalı muhasebe kursunu kendimiz vereceğiz.  Yani bu kişiyi işe alırken bileceksin ki fatura işlemeyi biliyor, bordro çıkarmayı biliyor, beyanname yapmayı biliyor, gönül rahatlığı ile bu kurslardan yetişen arkadaşları işe alabilirsin. Diğer bir sorun ise mükelleflerimizle yaptığımız TÜRMOB e- birlik sözleşmelerinin kıymetli evrak statüsü kazanması için bankalarla görüşme yapılacak; DBS (direkt borçlanma sistemi)   Banka mükellef adına parayı ödeyecek mükellef bankaya borçlanacak. Yani banka size teminat mektubu vermiş olacak. Bunun görüşmesini yapacağız. Ama olur mu olmaz mı bilemem” dedi.

“KIRGINLIKLARI BİTİRECEĞİZ”

Odanın kurulduğu günden bugüne üyelerinin hiçbir sosyal faaliyette bir araya gelmediğine veya getirilmediğine de değinen Bilgin, yönetim grubu aday kadrosu ile beraber  meslektaşlar arasında sosyalleşmeyi ve kaynaşmayı sağlamaya yönelik bahar şenlikleri, halı saha maçları, satranç turnuvaları vb. etkinlikler yapmayı da planladıklarına değindi.

Son olarak yönetimin hep aynı grup içerisinde dönmesinden rahatsız olan meslektaşlarının odaya karşı bir önyargısı oluştuğunu ve dargınlıklar, kırgınlıklar olduğunu söyleyen Bilgin, “Genel kuruldan sonra gerekirse o arkadaşlarımızın tek tek ayaklarına gidip 'Artık burada farklı bir yönetim var. Belli bir grubun değil herkesin gelip girebileceği, katılabileceği bir yönetim var' diyerek o küskünlükleri bitireceğiz. Bizi ön plana çıkaracak çalışmalarımız bunlar. Onun haricinde yapılacaklar dediğim gibi kanunla belirlenmiş durumda zaten. Ama odanın bütün üyelerine ait olduğunun vurgusu özellikle yapılacak” şeklinde konuştu.

 

 


Editör: C. Sandıkçı