12 Eylül 2022 Pazartesi günü başlayacak 2022-2023 eğitim öğretim yılında; Okul Öncesi, İlkokul 1. Sınıf, ortaokul ve imam hatip 5. sınıftaki öğrencilerin, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıf öğrencilerinin eğitim öğretime “Uyum Programı” 05-09 Eylül 2022 tarihleri arasında tamamlanacak.
Düzce İl Mili Eğitim Müdürü Tamer Kırbaç, uyum haftasında öğrencilerin okula, öğretmenlerine ve arkadaşlarına alışmasının hedeflendiğini belirterek, “Bir haftalık süreçte ders yapılmıyor, katılım zorunluluğu bulunmuyor. Ancak bu ilk hafta öğrenciler için oldukça önemli. Öğrencilerimiz uyum haftasında öğrenim görecekleri okulu daha rahat keşfedebilme imkânı buluyorlar” dedi.
Yeni eğitim öğretim yılı hazırlıklarının, Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde gece gündüz demeden devam ettiğini kaydeden Kırbaç, “Okul zili çalmadan önce öğrencilerimizi ihtiyaçları giderilmiş, depreme karşı güvenli, teknolojiye uyumlu, çevre dostu okullarımızla karşılamak için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“KIRTASİYE KIRTASİYECİDEN ALINIR”
Okulların açılması nedeniyle kırtasiyecilerde de hareketlilik başladı. Çocukları ile birlikte kırtasiyelerin yolunu tutan veliler, okullar tarafından kendilerine verilen listeye göre alışverişlerini yaptı.
Düzce’de 35 yıldır hizmet veren Okur Kırtasiyede 22 yıldır eşi ile birlikte çalışan Serpil Okur, pandemi dönemi sonrası en çok hareketliliğin bu sene yaşandığını belirtti.
Fiyat artışlarının kırtasiye sektörünü çok etkilediğini, hatta en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini söyleyen Okur, maliyetlerin çok yükseldiğini vurguladı. Ürünlerin çoğunun yurt dışından geldiğini ve Türkiye’ye giriş maliyetleri yüksek olduğu için ürün temininde sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Okur, “Geçen sene 24,5 liraya sattığımız kağıdı şu anda 95 liraya satıyoruz. Bu çok büyük bir artış. Tabii ki vatandaş bundan çok etkileniyor. Ama bizim yapabileceğimiz fazla bir şey yok. Yani 2-3 lira kârla kağıt satıyoruz. Eski ürünlerin fiyatını eski fiyattan sattık. Yeni gelenler ile arasındaki fiyat farkı çok çok yüksek yani. Bu beni üzüyor açıkçası. Burada vatandaşa bu cevabı veriyor olmak gerçekten zor. Çünkü insanların alım gücü belli. Kaliteli ürün satmak istiyoruz ve bunu satmak için uğraşıyoruz. Güvenmediğim ürünü satmayı asla tercih etmiyorum. Çünkü iki gün sonra bir problem olsun istemiyorum” şeklinde konuştu.
Marketlerde kırtasiye ürünlerini satışının sektörü çok olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Serpil Okur, “Bir kere gerçek olan bir şey var. Onlar marka satıyoruz adı altında kendileri için düşük kaliteli ürün üretip bizim sattığımız fiyatın üstüne satıyorlar. Ben isterim ki insanlar araştırsınlar, baksınlar, ona göre alışveriş yapsınlar. Kesinlikle kırtasiye kırtasiyeciden alınır. Marketlerin bu tutumu kırtasiyeciliği öldürdü. Her sektörü öldürdü aslında. Bu zarar hepimize. Gıda satılan bir yerde araba lastiğinin de, kırtasiyenin de, kitabın da olması gerçekten saçma. Hep beraber birbirimize destek olmamız lazım. Bunun için de veliler önce kırtasiyelere baksınlar, ürünleri görsünler, kaliteyi takip etsinler, fiyat fizibilitesini yapsınlar. Ürünlerimizi görerek alsınlar” dedi.
Okur, ilkokul 1. Sınıfa başlayan bir çocuğun kırtasiye masrafının çanta dahil ortalama 600-650 TL’yi bulduğunu söyledi.
Bazı okulların kırtasiye listesini abartılı bulduğunu da kaydeden Okur, “Yani biz burada listeyi görünce, ürünün miktarını görünce şaşırıyoruz. Yani 5 tane prit gerçekten çok fazla. Bunun veliye yükü gerçekten yüksek. Bu yüzden bilinçli müşteri olmak lazım. İhtiyacını bilmek önemli. Bir üründen 5 tane yazıyorsa, 5 tane almaya gerek yok. İhtiyacını bilip ona göre alsınlar. Biz her zaman buradayız” ifadelerini kullandı.
BİZİ SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZDAN TAKİP EDİN
İnstagram: @duzcepostasi
Twitter: @duzcepostasi1
Facebook: Düzce Postası
Youtube: Düzce Postası
Editör:
C. Sandıkçı