Defne yaprağı ve faydaları

  • 7.01.2023 09:59

DEFNE, defnegiller (Lauracea) ailesinin Laurus cinsini oluşturan genellikle Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde yetişen ve her zaman yeşil kalan bitki türlerindendir. Dünya’da defne yaprağı ihtiyacının %80'ni ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. Avrupa'ya ihraç edilen bu bitki özellikle kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanılmaktadır.

Defne yaprağı ilk çağlardan bugüne sosyal ve ekonomik yaşamda önemli bir yere sahiptir. Örneğin Roma İmparatorları galip geldiği savaş sonrası törenlerde defne yaprağından yapılan taçlar giyerlerdi.

Defne yaprağının saymakla bitmeyecek faydası bulunmaktadır. Cilt bakımında, yemeklerde, hastalıklara karşı korunmak gibi birçok alanda kullanılmaktadır. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde mevsimsel griplere karşı doğal ilaçtır. Ülser ve gastrit gibi mide hastalıklarına iyi gelir. Kış aylarında hastalanma riskini azaltır ve soğuk algınlığına iyi gelir. Balgam ve idrar söktürücü olduğu bilinir. Kulak, burun, boğaz ağrılarına, diş ağrılarına iyi gelmektedir. Astım ve üst solunum yolu sorunu yaşayanlara çok iyi gelmektedir. Yüksek kolesterol şikayeti olanlara önerilmektedir. Bunların yanında cilt için de çokça faydaları vardır. Cilt hastalıklarına iyi gelir, cildin daha genç gözükmesini sağlar. Cildi kuru olanların ciltlerindeki çatlamalara engel olur. Sivilce ve akne yüzünden oluşan izlerin kaybolmasına yardımcı olmaktadır. Çok fazla saç dökülmesini engellemektedir. Sedef hastalığının geçmesine yardımcı olmaktadır. Kapanmayan açık yaraların kapanmasına çok faydalı olduğu bilinmektedir. Diğer bir faydası ise beyinsel hastalıklar üzerinedir. Alzheimer hastalığı ve unutkanlık hastalıklarına iyi gelmektedir. Parkinson hastalıklarını gidermektedir. Kokusu ve tadı, stres ve sıkıntılara iyi gelmekte ve vücudu rahatlatmaktadır. Göz hastalıklarına da iyi gelmektedir. Kilo vermek isteyenlerinde kullanabileceği, ödem attırıcı bir bitkidir. Düzenli kullanımıyla birlikte kişinin metabolizmasını hızlandırmakta ve sindirim sistemini kuvvetlendirmektedir.

Taze defne yaprağı C vitamini açısından zengindir. İçeriğindeki antioksidan serbest radikallere karşı savaşır. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Folik asit içeriği yüksek defne yaprağı balık ve et yemeklerinde lezzet ve kokusu sebebiyle kullanılmaktadır. Gebelik döneminde artan folik asit ihtiyacını karşılamak için, yemeklere katılması önerilmektedir. A ve B vitamini yönünden zengin olması sebebiyle enzim sentezi, metabolizmanın düzenlenmesinde ve sinir sistemi üzerinde etkilidir. 

2021 yılında yapılan çalışmada fareler 22 gün boyunca günde 1 defa ve 5 dakika boyunca defne yaprağına maruz bırakıldılar. Bu çalışmanın sonucunda farelerin hafıza oluşumlarının daha iyi hale geldiği ve bilişsel eksikliklerinin iyileştiği görüldü. Hayvanlar üzerinde yapılan deneyler her zaman insanlar için aynı sonucu vermese de insanlar için yol gösterici olabiliyor. Dolayısıyla bazı uzmanlar, defne yaprağının hafıza üzerinde etkili olabileceğini de belirtiyor.

Kendimizi biraz kötü hissettiğimizde hemen ilaçlara sığınıyoruz. Aslında etrafımızdaki birçok bitki ilaç yerini almaktadır. İlaçlara göre çok çok faydalı bu bitkileri hayatımıza ne kadar çok serpiştirebilirsek o kadar sağlıklı bir hayata sahip oluruz. Hepimizin her zaman duyduğu bir cümle vardır. ‘’Eski topraklara bir şey olmaz’’ diye bir cümle. Bence bu cümlenin açıklamasını şöyle yapabiliriz; Eskiden yaşayan insanlar ilaçlara sarılmak yerine herhangi bir hastalığa karşı bitkileri ve bitkisel karışımları kullanırlardı. Bu da sağlıklı bir hayatın anahtarıdır, diyebiliriz…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Düzce Postası Gazetecilik Matbaacılık Ticaret Ltd. Şti. (www.duzcepostasi.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız