Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
20.08.2022 - 10:39
Haber Merkezi

Diş ağrısı, dişin içinde ya da çevresinde gelişen ağrıya verilen tanım olmaktadır. Daha küçük çaplı diş ağrıları hastanın evde kendi uyguladığı geçici bir diş eti tahrişinden kaynaklanabildiği gibi daha ciddi ve ağır diş ağrıları kendi başlarına iyileşmeyecek halde olan durumlarda bir uzman diş doktoru tarafından tedavi edilmesi gereken diş ve ağız problemlerinden kaynaklanmaktadır.

 Dişin içinde bulunan pulpa ve sinir dokuları ve kan damarları ile dolu yumuşak bir yapıya sahip olmaktadır. Bu pulpa sinirleri insan vücudundaki en hassas sinirler arasında yer almakta ve sinirler tahriş olduğunda ya da bakteri ile enfekte olduğunda, apseye ve şiddetli ağrıya kadar sebebiyet verir.

 Diş Ağrısı Neden Olur?

 Diş çürüğü başta olmak üzere bakteriye bağlı meydana gelen diş apsesi diş ağrısına neden olmaktadır. Bununla birlikte dişte oluşan çatlak ya da diş kırığı, diş dolgusunda meydana gelen hasar da ağrı meydana getirir. Diş etlerinden diş çıkması kısacası diş patlaması ve yirmilik dişler gibi nedenlerden dolayı dişlerde ağrı meydana gelmektedir.

 Diş Ağrısı Sürekli Olur mu?

 Keskin ve zonklayan, ara sıra gidip gelen ya da sürekli devam eden diş ağrısı zorlayıcı olmaktadır. Bazı hastalarda ağrı, sadece dişe basınç uygulandığı zaman ya da bir şeyi ısırırken ortaya çıkmaktadır. Diş çevresinde şişlik görülebilmekte ve bireyde ateş ya da baş ağrısı görülebilmektedir. Enfekte olan dişten kötü bir tada sahip akıntı ve ağızdan kötü bir koku da oluşmaktadır. Bununla birlikte diş ağrısı ile birlikte nefes alma ve yutmada sorun yaşandığı zaman en kısa sürede kartal diş hastanesi diş hekimine başvurulmasında fayda mevcut olmaktadır.

 Diş Ağrısında Kanal Tedavisi

 Kanal tedavisi ağrıyı gidermek amacı ile dişi kurtarmak için yapılan bir tedavi yöntemi olmaktadır. Özellikle işlemden önce ağrı ya da enfeksiyon bulunuyor isen birkaç gün süresince o dişte hassasiyet hissedilebilmesi mümkün olmaktadır. Bu duyarlılık ya da rahatsızlık genellikle ağrı kesici ilaçlar ile kontrol edilebilmektedir. Kanal tedavisi ağrısızdır. İşlem sırasında hastaya lokal anestezi uygulanır ve tüm işlem boyunca uyuşukluk sayesinde hasta ağrı, sızı hissetmez.

 


Editör: Ç. Diger