Kesintisiz güç kaynağı (UPS), ana güç kaynağı arızalandığında yedek güç sağlayan bir cihazdır. Bir UPS sistemi tipik olarak bir akü, şarj cihazı ve invertörden oluşur. Batarya, ana güç kaynağı arızalandığında sürücüye güç sağlar. Şarj cihazı, gerektiğinde güç sağlayabilmesi için pili şarjlı tutar. Evirici, DC pil gücünü AC gücü gerektiren cihazlar tarafından kullanılabilen AC gücüne dönüştürür.
İki ana UPS sistemi türü vardır: beklemede ve online. Yedek UPS sistemleri en yaygın UPS sistemi türüdür. Kesintilere, voltaj düşmelerine ve dalgalanmalara karşı temel koruma sağlarlar. Yedek UPS sistemleri, online ups sistemlerinden daha ucuzdur, ancak yedek güç sağlamak için pillere güvendiklerinden yalnızca sınırlı koruma sağlarlar.
Online UPS sistemleri, yedek UPS sistemlerinden daha pahalıdır, ancak yedek güç sağlamak için akülere güvenmedikleri için daha iyi koruma sağlarlar. Online ups sistemleri, AC girişini DC gücüne dönüştürür ve bu güç daha sonra bir transformatör kullanılarak tekrar AC çıkışına dönüştürülür. Bu tasarım, bağlı cihazlara temiz, sürekli güç sağlar ve elektrik dalgalanmalarından ve ani yükselmelerden kaynaklanan hasarlara karşı korunmaya yardımcı olur.
Doğru online ups sistemini seçerken önemli bir faktör kapasitedir. Bir UPS'nin kapasitesi, bağlı ekipmana sağlayabileceği maksimum güç miktarıdır. Bağlamak istediğiniz tüm cihazların güç gereksinimlerini karşılamaya yetecek kapasiteye ve gelecekte daha fazla cihaz eklemeniz gerekmesi durumunda ekstra boşluk payı olan bir UPS seçmek önemlidir.
Online bir UPS seçerken bir diğer önemli faktör verimliliktir. Verimlilik derecesi, şebeke kaynağından çekilen elektriğin ne kadarının UPS sistemi tarafından kullanılabilir enerjiye dönüştürüldüğünü gösterir. Verimlilik derecesi ne kadar yüksek olursa, ısı olarak o kadar az elektrik harcanır veya diğer enerji kaybı biçimlerinde kaybedilir.
Editör:
Ç. Diger