Endoskopi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Endoskopi; insan sağlığı açısından hayati önem teşkil eden bir işlemdir. Birçok kişinin midesinde birtakım sorunlar vardır. Söz konusu sorunları ortadan kaldırmak adına medikal çözümlerden yararlanılır. Fakat, bu çözümlerin işe yaramadığı haller de mevcuttur. Uzman doktor; hastanın durumunun kötüye gittiği hallerde devreye girerek endoskopi yapar.

Endoskopi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!
27.02.2023 - 16:43
Haber Merkezi

Endoskopi; zannedilenin aksine bir tedavi seçeneği değildir. Tarama yöntemi olarak bilinir.

Endoskopi Nedir?

Her şeyden önce, endoskopinin her yaş grubu için uygun bir işlem olduğunun altını çizmek gerekir. Ağızdan başlayan, yemek borusuna ve mideye kadar devam eden, 12 parmak bağırsağına kadar inen ve inceleyen işlem olarak tanımlanabilir. İşlem öncesinde hastaya sedasyon uygulanır. Hasta; endoskopi sırasında herhangi bir ağrı ya da acı hissetmez. Uzman doktor; endoskopi sayesinde hastanın midesini ayrıntılı bir şekilde inceler. Gerekli olduğu takdirde biyopsiler alınır.

Endoskopi sırasında endoskop adı verilen cihaz kullanılır. Bir metre uzunluğundaki bu cihazın ucunda kamera vardır. Söz konusu cihazdaki ışık ve kamera yardımıyla doku ve organların incelenmesi mümkün hale gelir. Vücutta herhangi bir kesilme işleminin yapılmasına rastlanmaz. 2020’li yıllarda olduğumuz şu günlerde gelişen teknoloji sayesinde endoskopi cihazlarının eskiye kıyasla daha kaliteli olduğunu söylemek gerekir. İnce ve estetik yapıda üretilen cihazlar; görüntüleme işleminin kolaylaşmasını sağlar. Endoskopi; 15-30 dakika arasında süren bir işlemdir.

Endoskopi Çeşitleri Nelerdir?

Endoskopi; yalnızca mideye yapılmaz. Farklı endoskopi işlemleri mevcuttur.

·         Boğazdan endoskopi: Mide, 12 parmak bağırsağı ve yemek borusunun incelenmesini mümkün kılan bir işlemdir. Endoskop cihazı; tahmin edilebileceği üzere ağızdan girer. Ardından, incelenmek istenilen bölgeye kadar ilerler. Cihazın ucundaki kamera sayesinde görüntüleme işlemi sorunsuz bir şekilde tamamlanır. Boğazdan endoskopi sırasında gerekli olduğu takdirde biyopsi de alınabilir.

·         Kolonoskopi: Makattan girilerek hastanın kalın ve ince bağırsağı incelenir. Makattan veya basur endoskopi olarak da tanımlanabilir. Bu işlem öncesinde hastanın bağırsakları ilaçlarla veya yıkama ile temizlenir. Bu sayede, bağırsakların boşaltılması söz konusu olur. Hasta; anestezi işlemiyle kendisini daha iyi hisseder. Ardından, hasta; işlem için uygun hale getirilir. Her şeyden önce, yan yatırılır ve dizlerini karnına çeker. Cihaz; makattan sokularak gerekli görüntüleme işlemleri gerçekleştirilir.

Endoskopi Öncesinde Hangi Hususlara Dikkat Edilmelidir?

Endoskopi için kişinin illaki hasta olmasına gerek yoktur. Uzun süreden bu yana geçmeyen karın ağrısı olanlar, yutkunma sorunu yaşayanlar, yemek borusu ile ilgili olarak sorun yaşayanlar, mide bulantılarından şikayet edenler, herhangi bir nedene bağlı olmayan kilo kayıpları yaşayanlar, kronik ishal ve kabızlık sorunu ile karşı karşıya olanlar; endoskopiden yararlanabilirler.

Hasta; endoskopi öncesinde en az sekiz saat aç kalmalıdır. İnsanlar; endoskopi fiyatları hakkında bilgi almak isterler. Endoskopi fiyatları; doktorun yetkinlik seviyesine göre değişir. Ayrıca, özel hastane ile devlet hastanesi arasında fiyat farkları vardır.

 


Editör: Ç. Diger