Gittiğiniz yerden, Siri ve Google Asistan'a söylediklerinize kadar çoğu akıllı telefon uygulaması verilerinizi sürekli olarak toplar.
Şirketler daha sonra bu verileri reklam şirketlerine satar, bu nedenle bazen bahsettiğiniz ürünlerle ilgili reklamların karşınıza çıktığı hissine kapılabilirsiniz.
Şunu unutmayın ki teknoloji şirketleri hakkınızda daha fazla şey anladıkça, reklamları size daha kesin bir şekilde hedefleyecekler.
2022'de yapıla bir araştırma, insanların yüzde 79'unun çevrimiçi teknoloji şirketlerinin verilerini kullanmasından endişe duyduğunu ve yüzde 65'inin hizmetleri ücretsiz kullanmak için verilerini paylaşmaktan rahatsız olduğunu ortaya çıkardı.
Kullanıcı verilerini kullanmak ve satmak çok kazançlı olduğundan, birçok uygulama verilerinizi topluyor, konum izleme ve kamera/mikrofon erişimi varsayılan olarak etkin durumda.
Hiç düşündünüz mü, bir atari oyununun neden kişilerinize, kameranıza veya mikrofonunuza erişmesi gerekiyor?'
Android daha çok veri topluyor
Ayrıca başka bir araştırma, Android akıllı telefonların Google'a Apple akıllı telefonlardan 20 kat daha fazla veri gönderdiğini ortaya çıkardı.
Peki veri toplamayı nasıl en aza indirirsiniz? Gelin şimdi uygulamanız gereken 4 adıma yakından bakalım.
1. Hangi uygulamaların verilerinizi topladığını kontrol edin
Uzmanlar, hangi uygulamaların verilerinize eriştiğini kontrol etmenizi ve bu uygulamaların izinlerini azaltmanızı tavsiye ediyor.
iPhone'da, verilerinize hangi uygulamaların eriştiğini bildiren bir Gizlilik Raporu oluşturabilirsiniz; Ayarlar > Gizlilik bölümüne gidin ve Uygulama Gizlilik Raporu'na dokunup bu raporu etkinleştirin.
Her bir uygulamanın verilerinize (örneğin konumunuza, kameranıza ve mikrofonunuza) hangi sıklıkta eriştiğiyle ilgili ayrıntıları öğrenebilirsiniz.
BİZİ SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZDAN TAKİP EDİN
İnstagram: @duzcepostasi
Twitter : @duzcepostasi1
Facebook: Düzce Postası
Youtube : Düzce Postası
Editör:
K. İlhan
Yorum Yap